+3 ocene
1.6k pregleda
u Recepti od (2.2k poena)
ponovo tagovano od

kuhinjska-so-u-slanikuSvi su već provalili recept za vojnički pasulj. Pa naravno, jer već postoji i knjiga u kojoj su detaljno otkrivene skoro sve tajne i svi tajni recepti za pripremanje vojničke hrane.

E, sad, nije pitanje kako da se zaprška u pasulju ne zgrudva, jer se mešanjem pasulja onemogućuje taj proces. Ali, često puta imamo problem koji nas pomalo i nervira. Kuhinjska so nam se zgrudva u tegli ili slaniku pa se njime ne može posoliti jelo. 

Kako da se kuhinjska so ne zgrudva ?

Veoma prosto !

U kuhinjsku so slobodno ubacite par desetina zrna pirinča. Recimo ako imate teglicu soli od 100 grama, ubacite jedan "prstohvat" pirinča. ili bolje rečeno 1 kafenu kašičicu pirinča. Izmešajte sve i to je to. 

Pirinač svojom izrazitom higroskopnošću prikuplja svu zasićenu vlagu koja bi so počela da zgrudvava.  Na taj način, kroz sitne rupice za so, zrna pirinča neće ispasti ali će vam sačuvati so od neprijatnog zgrudvavanja.

Praktikujte da so držite na što višljem delu polica, gde je toplije i gde nema  vlage.

Sličan recept možete probati i sa dodatkom jelima "vegeta", "aleva kulinat" ... itd.

od
+1
Kuhinjska so bilo da je Tuzlanska ili uvozna iz EU ima problem sa zgrudvavanjem. To je prirodan proces i jedino se može rešiti čuvanjem soli u teglici koja dobro dihtuje. Fora sa pirinčem pomaže donekle ali ako je prevelika vlaga u blizini so će se grudvati. Džak sa solju povremeno okrenite na drugu stranu a teglice sa solju protresite s vremena na vreme.
od (16.7k poena)
Kuhinjska so i kada se zgrudva takođe je sasvim OK da se koristi za pripremu hrane i začin. Treba je samo usitniti, razbiti grudve nekim tvrdim predmetom. Inače, pošto je so veoma higroskopna, zaista bi je trebalo držati van kuhinje gde ima dosta pare ili podruma gde ima vlade. Idealno je da so presipete iz kartonske ambalaže u neku staklenu i dobro hermetički zavorite. Mada, pošto se brzo troši, so bi trebalo kupovati u manjoj količini, najviše do pola kilograma.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

228 korisnika

Slična iskustva

+2 ocene
1 odgovor 1.2k pregleda
postavljeno Okt 10, 2013 u Recepti od iskustvo (16.7k poena)
+1 ocena
0 odgovora 43.7k pregleda
postavljeno Apr 10, 2014 u Recepti od iskustvo (16.7k poena)
+3 ocene
6 odgovora 44.4k pregleda
0 ocene
3 odgovora 19.1k pregleda
postavljeno Mar 22, 2016 u Recepti od iskustvo (16.7k poena)
+1 ocena
2 odgovora 32.8k pregleda
postavljeno Maj 25, 2017 u Recepti od Pevac
...