+1 ocena
604 pregleda
u Domovi zdravlja od

Visoka temperatura kod deteta koje ima upalu grla se ne može lečiti brufenom, paracetom i tuširanjem.

Ovo iskustvo sam sama stekla i prenosim ga vama ovde. Uz napomenu da bilo šta da je u pitanju a da problem nije rešen, obavezno treba potražiti drugo mišljenje.

Naime, moje dete ima 3 godine i nije se kupalo u bazenu niti jelo sladoled a ipak je jedne večeri krenula visoka temperatura 38.7, 39.3 C. Primetila sam da mu najpre čelo gori,  a onda je počelo da se žali da ga boli noga, boli oko, muka u stomaku. Te večeri sam jedva uspela da mu skinem temperaturu na 37.6, do jutra kada je opet počela da raste. Pogledam grlo, crveno je. Odlučim da odem kod lekara u DZ Zvezdara. Obzirom da je izabrani lekar na odmoru, primila nas je dežurna. Najpre, uterali su nas u karantin-izdvojena soba, dolazi doktorka sa vizirom i maskom kao vitez. Sve joj lepo objasnim i kažem da se brinem jer ne mogu da skinem temperaturu antipireticima dva dana i dve noći (kombinovano brufen i paracetamol). Ona pogleda grlo i kaže da je malo crveno te da odmah izvadimo krv i urin. Usput mu je pritiskala stomak da slučajno nije slepo crevo ?

Tako sam i uradila, jer blizu ima privatna laboratorija. Za sat vremena donesem rezultate i onda sledi zaključak:

CRP 4, Leukociti 11.4 ... Urin, uredan nalaz osim što ima dosta bakterija jer sam uzorak uzela kesicom a nisam zaprala pišu. Ok, nisam znala da trebam prati već samo prebrišem vlažnom maramicom.

Dijagnoza: "Blaga upala grla, možda je virusna a možda i bakterijska upala. Ima sitne crvene tačkice u grlu što ukazuje na virusnu a možda i stomačnu letnju infekciju. Trebalo bi da prođe za 4 dana. Terapija bez antibiotika, samo brufen po potrebi na 38.5 C da se daje - nikako pre, na 6 sati, tuširanje, rendani krompir ili belanca u čarapama i lagana hrana.

Kada sam došla kući, sa suprugom smo se borili ne znam i ja više kako da spustimo temperaturu. Ta druga neprespavana noć mi je jednostavno presela i odlučila sam da dete odvedem u neku privatnu ordinaciju po drugo mišljenje. Pogledali smo grlo pod svetlom sa mobilnog i vidimo plikčiće ali i baš crveno grlo, nikako blago upaljeno.

Počela je da me hvata panika, jer poučena iz predhosnog puta kada je isto imao temperaturu i završio u Olge Dedijer pošto u DZ Zvezdara tog jutra nisu imali lekara koji je mogao da nas primi ... nisam bila mirna. Tada smo 5 dana primali longacef jer je bio visok crp a nije bilo bakterija. Dijagnoza je bila "virusna upala grla".

E, sad, nikako da ne ispadne da moje iskustvo pretvaram u reklamu za bilo koga i bilo šta, jednostavno, preporuka kolegenice sa posla je bila da dete odvedemo kod pedijatra u ordinaciju Žutić na Novom Beogradu. Pozvala sam, bila je subota 9h izjutra, i zakazali su nam za 10.40h.

Prijem pedijatra je bio sasvim lep, dete iako naplašeno od vizira i maltretiranja, prihvatilo je doktora kao da ga odnekud zna. A zašto ? Doktor ima lep pristup detetu, ima ptičicu ispod maske koja opušta dete, on mu skreće pažnju na mačku koja ne postoji dok mu sluša pluća i gleda grlo. Komunicira sa detetom na njegovom nivou ... i naravno, pogledao je rezultate krvi i urina koje sam ponela. Pogledao je lampicom u oba uha i gle čuda ... kaže, hmm, počela je upala da se širi ...

Umesto dijagnoze, reči lekara pedijatra-pulmologa su sledeće: Krvna slika ok, urin ok, nije bitno šta je, mora odmah-hitno antibiotik 7 dana, jer se ovakva upala jedino tako leči! U suprotnom postoji veliki rizik od gnojne angine u grlu koja je užasno komplikovana. Grlo je katastrofa upaljeno.

Hladno, sladoled, hladna supa, hladan sok iz frižidera, hladan čaj ... i hrana koju dete hoće da jede, ništa silom. Za temperatru po potrebi brufen jer znam da na njega deluje-reaguje dok je paracet slab. Čepići nisu preporučljivi. Za grlo sprej i naravno dosta tečnosti da ne dođe do dehidriranja. Viruse nije spomenuo, slepo crevo ne, kaže čovek ... vidi se iz aviona šta je i tu je kraj.

Rekao mi je da lekove-sirupe držim u frižideru, da budu hladni jer će ih dete lakše piti. Da se daju špricem iz par puta ... vrlo korisni saveti. Ja sam inače  imala muke sa davanjem leka jer dete odbija, plače, izbljucka sve i onda ne znam koliko je popilo leka ?

Hvala Bogu, posle četvrte doze je temperatura počela da jenjava.

Da sam ostala pri tome da kompotima i tuširanjem lečim dete, ne znam šta bi bilo. Uporna temperatura koju skinemo malo i lek deluje-drži svega par sati ne može se kontrolisati bez antibiotika.

Užasno je to koliko lekare u državnom domu zdravlja mrzi da rade. To što su nervozni zbog korone decu ne zanima, njima treba pomoć. Ako ste već tu da lečite, onda lečite kako treba gospodo lekari. Nemojte da izmišljate viruse i bakterije i pitate me dal se dete kupalo u bazenu ?

Pomalo u neverici i dalje razmišljam koliko ljudi tako završi po bolnicama jer lekari koji bi trebalo da primarno i pravilno postave dijagnozu greše ili namerno neće da daju adekvatnu terapiju. Slažem se da su antibiotici za izbegavanje ali ako mora - mora i tu nema alternative. Babski lekovi i narodna medicina može da se koristi ali samo kada za to zaista ima opravdanja.

Slažem se da ima dobrih lekara, i svakako je to i naš izabrani lekar koji je zaista stručan i pažljiv sa detetom, ali takođe ima i totalno nezainteresovanih koji/e bolje da ne rade posao koji već očigledno ne vole.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

+1 ocena
od
Uglavnom lekari kažu da se temperatura ne treba skidati sve do 38.5 C. Međutim, sve preko 38 C slama. Treba jačati imunitet a sama po sebi temperatura opada kako se upala smanjuje. Mojoj drugarici se desilo jako loše iskustvo da je noću zaspala nakon što je jedva uspela da sa 39.5 skine na 38 temp a onda zaspala. Dete je doživelo fras zbog temperature koja je začas skočila na 42 ... užas. U DZ su joj rekli isto da tušira, masira mešavinom sirćeta i vode ... ali to nije to.

Treba češće meriti temperaturu, na pola sata-sat ispod oba pazuha, digitalnim toplomerom. Ovi beskontaktni su skroz netačni i lažu. Ko ima živin, jeste da sporije meri ali i tačno pokazuje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

0 ocene
2 odgovora 638 pregleda
0 ocene
1 odgovor 455 pregleda
+1 ocena
2 odgovora 676 pregleda
0 ocene
0 odgovora 551 pregleda
postavljeno Jul 8, 2017 u Deca i dom od Sasa
...