+1 ocena
2.5k pregleda
u Kućni aparati od

PLAFONSKI VENTILATOR

Ventilator na plafonu sam želela oduvek. Međutim, nikada se nisam usudila da ga okačim jer mi se čini da ne prija zdravlju baš kao ni bilo koji drugi ventilator. Od kada sam se ukočila spavajući sa uključenom klimom, ni klimu više ne koristim pa se sad opet vraćam ideji da je plafonski ventilator u stvari pravo rešenje za stan od nekih 50 kvadrata.

ventilator plafonski

Malo sam guglala i pronašla nekoliko koji mi se čine ok a da nisu ni preskupi a ni jeftini. Zanima me vaše iskustvo sa ovim ventilatorima. Da li uopšte uspevaju da malo rashlade prostor ili je to ipak samo mešanje vrućeg vazduha u prostoru ?

Ardes Ar5A90 oko 6500 dinara (plafonski ventilator bez svetla).

Keno KE-56K oko 4000 dinara (plafonski ventilator bez svetla).

Naime, videla sam da se plafonski ventilatori prodaju i u WinWin, Gigatron, KlikKlak, OlimSport ali svuda piše da "artikal nije na stanju" to jest nema ga na lageru.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

5 odgovora

0 ocene
od (16.7k poena)
Plafonski ventilatori su poželjni u svakoj prilici. Obzirom da mešaju vazduh, na taj način se postiže efekat rashlađivanja i neke procene su da to nije nešto drastično ali 2 stepena sigurno. U principu, kada je neki prelazni period i kada su temperature tu oko 30 C, plafonski ventilator pomaže. Kod ektremno visokih temperatura, dakle preko 36 i više stepeni, efekat je zna se već kakav. Svakako da je bolji izbor od klime, posebno ako neko pati od hronočnog sinuzitisa pa ne sme da se izlaže uticaju vazduha iz klima uređaja.

Keno je već dugo zastupljen kod nas na tržištu i ima dosta kućnih aparata koji se koriste u domaćinstvu bez problema. Keno je nešto poput Womax-a ili recimo Einhell-a, dakle, sve se to pravi u Kini. Uglavnom je akcenat na pristupačne cene i dobrom odnosu cena-kvalitet.

S druge strane, Ardes je italijanski i takođe se dosta dobro prodaje kod nas. Čak su bile i akcijske cene u Rodi gde se mogao ovaj ventilator kupiti po ceni od nekih 5000 din. Ima varijanta i sa svetlom.

Preporuka je da se kupi ventilator koji ima garanciju i koji po veličini i jačini odgovara vašem prostoru. Takođe, buka, izbor brzine i jeste bitna stavka kod ventilatora. I Keno i Ardes koje ste naveli nisu skupi i radiće vam besprekorno dobro. Neka komparacija se ne bi mogla izvesti samo na osnovu komentara ili preporuke prodavaca ... ali generalno su po specifikaciji oba tu negde. Izbor je na vama !
+1 ocena
od
Ja imam neki kineski ventilator na plafonu već 5 godina ... Ying Zfang tako nešto ... ma radi vrhunski ... nema svetlo-sijalicu ali ima 5 brzine i zaista je bešuman. Kupio sam ga u Mađarskoj na nekoj akciji i vrlo sam zadovoljan. Što se tiče ventilatora na plafonu, ipak poverite montažu stručnom licu jer je bilo kakav  ventilator sa metalnim perajima tešak i oko 5-7 KG. To je ozbiljna težina pa se mora lepo postaviti kuka u plafonu koja nosi ventilator a opet tu sve ide preko sistema gumenog točkića koji minimalizuje vibracije koje aspirator pod velikim brojem obrtaja stvara ... dakle sve to i plus dodatno ojačanje - sigurnost još jedna vezica za svaki slučaj ko ne daj bože popusti fisher tipl zbog loše strukture maltera na plafonu!
+1 ocena
od

Ja imam ovakav. Osećam se kao Martin Šin u Apokalipsi Sada. Malo je trebalo da se naviknem na zvuk elisa, ali je daleko bolje od klima uredjaja, Mada kada je toplo i velika vlažnost u vazduhu ne može dovoljno da ohladi

od
+1
Verovatno je u pitanju subjektivni osecaj hladjenja. Na temperaturi preko 28-39 C u stanu svako prirodno hladjenje ili rashladjivanje nije neko resenje. Druga je prica kuca i oko nje puno drveca. Zato je plafonski ventilator i osmisljen, ne za stan vec za kucu sa visokim plafonima u sobama.
+1 ocena
od

Nude se na kupujem prodajem plafonski ventilatori dosta nekih sličnih modela, ali sam ja baš nabasala na neki Keno koji sasvim ok. Doduše, trebao mi je majstor da okači ventilator i uzeo je 2000 dinara + ventilator 4500 din ... ništa strašno. Pa idu tu kukice, pa se hiltijem buši u plafonu da se pričvrsti to ... nije baš mali posao. 

Nervira me jedino što taj Keno ima regulaciju 1-5 brzine ali i na najmanjoj 1 je prebrz nekako, vrti se jako. Da li to može nekako da se uspori okretanje ventilatora ?

0 ocene
od
Plafonski ventilator treba biti ni premali ni preveliki jer će u zavisnosti od vaše prostorije gde bude okačen na plafonu zavisiti da li će biti prejak na minimumu ili ne. Govorim o tome da oglasi za plafonske ventilatore uglavnom nude prečnik 1-1.2 m što je preveliko za sobu 4x4 ili čak za dnevnu sobu 8x4 m ... tako da treba gledati da se plafonski ventilator recimo od prečnika 60-80 cm uklopi u ambijent i da štelovanje brzine okretanja propelera ima smisao i da zaista hladi kako treba. Ja sam imala prejak ventilator i problem je bio što se konstantno razboljevamo i prehladimo jer bije samo tako odozgo ... u 4 brzine nisam pronašla optimalno šta je.
od
Kad se otvore prozori na kip uopšte nije potreban plafonski ventilator. Umesto njih su bolja opcija mini cooling fan uredjaji sa vodom a jedan takav sam kupio jeftino u top-shopu. Mini klima :)

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
4 odgovora 8.7k pregleda
0 ocene
1 odgovor 1.8k pregleda
postavljeno Apr 20, 2022 u Softver od Windowsmen
+1 ocena
2 odgovora 763 pregleda
+2 ocene
1 odgovor 1.1k pregleda
+1 ocena
0 odgovora 80 pregleda
postavljeno Okt 24, 2023 u Ishrana od milošmi (300 poena)
...