+1 ocena
3.1k pregleda
u Preparati od
izmenjeno od

Rozacea je vrlo neprijatno stanje kože lica i u poodmakloj fazi ume baš da naruži izgled čovekovog lica. Iako mnogi smatraju da je roze boja kože lica-rumenilo ili crvenilo u predelu obraza i oko nosa u stvari bolest, to nije tačno. 

Crvenilo na licu koje ne prolazi duže vreme može ukazati na rozaceu ali nije nužno. Tu se često rozacea meša sa kuperozom ili može biti i samo povišen krvni pritisak kod osobe koja je pod stresom. Svakako treba tačno utvrditi tačan uzrok zašto se lice zajapuri i ostaje dugo crveno ?

Zašto se na licu javlja rozacea ?

Kada bi i na ostalim delovima tela koža bila toliko tanka i puna sitnim kapilarima, i kada bi čovek sve svoje emocije umesto na licu iskazivao na laktu ili kolenu, verovatno bi se i tamo pojavila rozacea.

rozacea na licu

Rozaceu podstiče stres, preterano pa i minimalno izlaganje sunčevim zravoma, zatim i neke promene u ishrani ali je prisutan i genetski faktor. Mišljenje da rocaceu imaju alkoholičari nije našlo svoj temelj. Baburast nos sa crvenim krastama imaju starije osobe koje alkohol nisu ni omirisale od tinejdžerskih dana.

Stres je okidač za sve pa i za rozaceu.

Recimo, primera radi, mladji muškarci vrlo retko imaju crvene obraze i izraženo proširene kapilare na licu. Čim se ožene i krenu bračni problemi eto stresa. Naravno, to nije razlog da se ne ženite i udajete. Ženama čak štaviše i prijaju rumeni obrazi kod muškaraca. Potrebno je samo na vreme naći kompromis i živeti skladno i srećno a onda će se i rozacea povući u sebe.

Sunce je izvor života ali i nekih problema kao što je oštećenje kože od strane UV zraka. Sunčevi zraci su vrlo nezhodan neprijatelj ljudske kože. Dermatolozi vrlo dobro znaju da se paze sučevih zraka kad je najpotrebnije. Praktično je postalo obavezno da svakodnevno u danima kada je Sunce u punom sjaju na kožu lica nanosimo kremu za zaštitu lica od UV zraka. Krema za sunčanje u obliku gela je mnogo bolji izbor jer ne začepljuje pore lica koja mora ostati hidratisana-vlažna a takodje masna koža ne podnosi nikakve masti niti kreme i pomade koje su na bazi parafina …itd.

Sunce treba izbegavati maksimalno ako već imate problematičnu koži lica. Prošireni kapilari i gnojni žuti čvorići na licu su vrlo estetski grozni i teško se uklanjaju. Za kapilare se koristi laserski tretman u krajnjem slučaju. 

Protiv bubuljica se možete boriti sporadično nekim anti-akne gelom.

Hrana ili ishrana je osnov-temelj zdravog života. Tu svakako ubrajamo i piće. Malo šećera, malo soli, sve umereno. Sezonska hrana je najbolji izbor, prijatelj želuca i lek za sve čovekove boljke (Vasa Pelagić).

Ako želim lepu kožu lica, super ten, koža bez bubuljica, bora i ne daj bože rozacee ili seboreje i psorijaze, onda moram jesti sve ono što ne volim. Kako ? Tako lepo, i lepo mi je što sam pronašao ili pronašla jelovnik koji mi prija, ne gojim se, ne brinem o kilaži a u licu kako starim izgledam sve bolje, zategnutije, bez botoksa i zatezanja kože lica izgledam mladoliko. 

Preporuka: Plava riba, orah, badem, jaja, proso, ovas, grašsk, soja … 

Genetika i nasledni faktor je nešto što ne možemo da menjamo ali nismo ni tu baš bespomoćni. Logično je da ako sam nasledio dug isti moram da najpre vratim kako bih krenuo dalje čista srca. Ako sam nasledio bogatstvo ne bi valjalo da ga potrošim i prokockam. Dakle ja se tu ipak nešto pitam ? Pa da, i svojim pozitivnim stavom o životu i prihvatanjem problema, samim tim sam napravio prvi korak na stepeništu uspeha. Vladajte sobom i svojim životom, poštujte sebe i druge oko sebe i sve dobro što mislite i radite će vam se isplatiti u svakom smislu!

Lek za rozaceu

Trajni lek za rozaceu definitivno nije pronadjen ali probajte da se uveče i ujutru umivate hladnim čajem od žalfije. Nakon toga, u tankom sloju nanesite preko crvenila na licu Sudo krem. Ovo sam primenio nakon svih mogućih isprobanih tretmana. Kreme protiv crvenila (anti rouge) su uglavnom delovale kratkotrajno ili malo. Lasersko odrstranivanje kapilara je zahtevalo jesenje hladnije dane, neprijatno je a i mora da se često primenjuje ... što finansijski nije baš ugodno i izaziva još veći stres naročito po džep. Dakle, prihvatio sam situaciju sa one lakše strane i krenuo korak po korak do pronalaska balansa i najboljeg leka za moje lice.

Kao prirodni melem za rozaceu se prepručuje i staroplaninski melem za rozaceu

Budite uporni, jer možda će trebati i više dana da vidite efekat ali rozacea će se sigurno povući!

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

7 odgovora

+1 ocena
od
selektovano od
 
Najbolji odgovor

Postoji odličan preparat Metroruboril koji deluje upravo na rozaceu. Probala sam i pomogao mi je već posle par dana korišćenja. Možete ga kupiti u svakoj bolje opremljenoj apoteci ili direktno kod uvoznika Medicofarm, preko linka Metroruboril

0 ocene
od
Meni je dermatolog za rozaceu sa seboreičnim dermatitisom prepisao Avene kremu koja je skupa ali malo pomaže gledano dugoročno. Imala sam 3  x laserski tretman i to je sredilo 50% problem. Opet se pojave u jesen gnojne žute bubuljice koje teško prolaze a za sobom ostave crveni pečat i perutanje kože. Tako da imam loše iskustvo sa rozaceom generalno :(.
od
Linola sa lavandom umiruje kožu lica. Postoji neka srebrna krema ali nije antibiotička i kažu da super deluje protiv rozacee. Kod mene umivanje čajem od žalfije pomaže da mi lice bude bez bubuljica i komedona i nema perutanje koje baš smeta.
od
Ulje divljeg origana “Probotanik” je odličan prirodni lek za rozaceu. Kome smeta ljutina ulja može koristiti i tablete divljeg origana. Sistematska terapija u dužem vremenskom intervalu daje pozitivan efekat.
0 ocene
od
Kako razlikovati rozaceu i psorijazu ? Naime, na obtazima imam bubuljice non-stop koje ne prolaze … jako crvenilo i izbije sitna zuta tackica pa onda kao gnojna bubuljica bude i posle ostaje i dalje crvena fleka na licu? Kako se skijaju fleke sa lica posle bubuljica ? Jel to treba da odredi dermatolog ili kozmetičar ? Hvala
od (16.7k poena)
Rozacea i seboreični dermatitis imaju slične ili udružene simptome. Stres izbacite iz života. Pokušajte da se smirite i živite život bez stresa. To je najbolji lek za te probleme na koži. Gelovi i kreme a najmanje masti mogu  pomoći da se malo primiri stanje kože.  Izbegavajte jak vetar (košava)  i direktno jako Sunce … oboje su ubice za kožu lica!

Pokušajte da mesec dana recimo lice dva puta dnevno umivate čajem od žalfije, non-stop.

Laserski tretman lica odnosno kože na lucu kako bi se otklonila rozacea može dati rezultat samo ako se to uradi stručno a vi se budete pridržavali saveta doktora koji će vam dati i terapiju nakon uklanjanja proširenih kapilara sa lica laserom.

Izbegavajte konzumaciju vina, piva, ljute paprike (tucana), belog hleba.

Uvedite u ishranu vlaknastu hranu i sezonsko povrće i voće jer to doprinosi zdravom životu.
0 ocene
od

Da li na rozaceu deluje staroplaniski melem i kakva su vaša iskustva sa njim ? Probala sam metrinidazol od neke francuske kozmetike i nije pomoglo. Privatna apoteka negde u Cetinjskoj pravi specijalno kremu za rozaceu ali nisam uspela da nađem kontakt ... da li vi znate neki pouzdan lek koji rešava problem sa rozaceom ? Hvala

0 ocene
od
Lepo lice i rozacea baš ne idu jedno uz drugo! Složićete se da se rozacea mora tretirati i lečiti specijalnim preparatima koji rasterećuju kožu od stresa i masnoće, zatim laserski ako je baš neophodno da se otklone prošireni kapilari na licu i da se koža lica održava hidriranom stalno.
0 ocene
od
Metroruboril + Ruboril sa 50+ faktorom su dve kreme koje će sigurno rozaceu držati pod kontrolom a kožu vašeg lica korigovati od nesavršenosti i to prilično. Na čistu i suvu kožu lica ujutru se nanese ruboril 50+  a uveče metroruboril. Ovako kombinovan tretman skoro pa sigurno smanjuje crvenilo lica, uklanja gnojne bubuljice i komedone i čisti kožu od mrtvih ćelija. Koža diše normalno, hidrira se i nema gnojanica. Rozacea je vrlo prisutna kod velikog broja ljudi a da o njoj niko nikada nije čuo jer smatra da je normalno da lice bude crveno, nos kao babura a bubuljice divljaju. Vrlo je važno da se na vreme primeti problem sa rozaceom i krene u lečenje jer će rezultat biti vidljiv brže nego kada je stadijum 3-4 prevaziđen. Dermatološki ispitane i preporučene kreme kao što su Metroruboril, Ruboril ekspert i Skinoren nekadašnji su odličan borac protiv rosacea problema.
0 ocene
od
Obzirom da koža na licu može biti i masna i zahvaćena seboreičnim dermatitisom i pojačanim lučenjem sebuma (masnoća), onda treba povremeno u tretmam uključiti i Teen Derm K kremu, koja reguliše nivo sebuma, čisti i hidrira lice na pravi način kako bi bilo Metroruboril ili samo Ruboril Expert 50+ faktor zaštita kreme mogle da imaju pun efekat. Umivanje lica toplom pa hladnom vodom (da se otpuše pore i zatvore) ima blagotvorno dejstvo pre nanošenja pomenutih krema.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 5.3k pregleda
+1 ocena
1 odgovor 516 pregleda
+1 ocena
2 odgovora 3.3k pregleda
0 ocene
4 odgovora 3.6k pregleda
+3 ocene
14 odgovora 160k pregleda
...