menu search
brightness_auto
more_vert

Poštovani, imam jedan dugogodišnji poblem koji nisam uspeo da rešim sam. Odlučio sam da najpre pomoć potražim na internetu jer je neko možda imao iskustvo sa naplatom duga.

Naime, 2004 godine sam kolegi iz firme u raspadanju uplatio novac na ime kupovine mašine za izradu i preradu kora za pitu. Tada sam mu putem ugovora i preko banke uplatio 2000 eura. Dogovor je bio da zajedno uđemo u posao ili da on meni vrati taj novac ako ja ne uđem u posao. Ja sam iz čiste budalaštine pozajmio po 1000 eura od rođaka kako bih pokušao da nešto pokrenem od posla.

Novac je uzeo u celosti. Obzirom da je on pare potrošio, nije nabavio mašinu niti pokrenuo proizvodnju u lokalu koji sam mu ja iznajmio ... ja sam ostao kratkih rukava.


Mene su obaveze stisle ali sam ga ja uredno podsetio na dug 2003, 2007 i sada 2014 godine.
On se meni uredno javi i kaže mi da se sve snima, da ne smem da mu pretim  i da mogu samo da ga tužim za novac, a da je on u krizi i da nema da mi vrati.
 
Moja pitanja su:

"Šta meni preostaje ? Kako ide naplata duga ? Imam taj ugovor što smo ga zajedno potpisali i overili i uplatnicu.

Da li ja imam bilo kakvo pravo da putem agencije ili uterivača dugova naplatim ? Gledao sam na internetu da postoje agencije koje to rade ali sam shvatio da se to odnosi samo na firme a ne i na fizička lica. Nisam za nasilne varijante i uterivače ali pošto dogovora nema, preostaje mi da se bolje informišem. Naravno, postoji i zadnja opcija da ga tužim i pravdu čekam na sudu u nedogled. Da ne zaboravim, s pravne strane, posle koliko godina zastareva dug ?

Ako je neko bio u sličnoj situaciji, puno bi mi značio bilo kakav savet kako da naplatim dug ?

Verujem da nisam jedini koji je naseo ili svojevoljno ušao u bilo kakav posao i ostao bez para. Ali, ako se potpiše neki ugovor i izvrši obligacioni odnos, trebalo bi da postoji mogućnost povraćaja novca od dužnika.

Hvala.

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

more_vert
Jedina civilizovana opcija Vam je da se obratite sudu, a pre toga advokatu koji bi Vas zastupao pred istim. Advokati imaju svoje metode, načine i kanale kako da ostvare te vrste naplata, međutim to obično dosta košta, pa je pitanje šta ćete i koliko izvući.

Ono što znam jeste da Vi imate i pravo na neku kamatu na taj dug ne samo na glavnicu. Međutim problem je tog vašeg ortakluka, šta stoji u tom ugovoru i da li ste Vi registrovali tu radnju ili preduzeće ili ste Vi jednostavno samo dali čoveku pare na lepe oči. Bitno je i da li je taj Vaš ugovor uredno overen od nadležnog državnog organa, jer ako nije to komplikuje stvari. Lično verujem da je taj Vaš prijatelj bez para, on je čovek koji troši i nikad nema, a to se lako da zaključiti čim taj novac nije investirao, tako da on nema novca za advokata pa utoliko imate neku prednost.

Što se tiče tih telefonskih poziva, on Vas čak može tužiti ili bar prijaviti i za uznemiravanje ako ste ga zvali dva ili više puta, a on to nije želeo ili je snimio da vam jasno kaže da ga ne uznemiravate i da ga tužite sudu ako Vam nešto nije jasno. Očigledno on tu opciju ne zna inače bi Vam već naudio jer je to način da izbegne plaćanje duga. U biti niko ne sme da snima razgovor u kome Vi učestvujete bez Vašeg pristanka, međutim nakon tog upozorenja Vi imate mogućnost da odustanete. Taj gospodin je u pravu u vezi sa pretnjama, pretnja je krivično delo, jedina sreća je u tome što ne kategorizuje on pretnje već nadležni državni organ, na primer ne postoji pretnja sudom osim ako niste u sukobu interesa u vezi suda i slično. Ako pominjete uterivače dugova to ne samo da je pretnja već je i zastrašivanje.

Problem bi mogao da Vam reši i neki od privatnih detektiva, mislim da bi se taj zadovoljio sa 25% sume, naime on bi na svoj način uterao taj dug... ali kako ako ovaj nema ni prebijene pare u džepu? A sam kaže da nema.

Uglavnom ako želite sami da razbijate glavu sa svojim problemom savetujem Vam da pročitate delove zakona o obligacionim odnosima koji se odnose na vašu stvar. Zakon možete potražiti sa ove stranice postoji odeljak sa Zakonima i jednostavno kliknete na taj o obligacionim odnosima i preuzmete ga, tu je uvek sigurno najnovija verzija.

Srećno sa naplatom duga i sledeći put razmišljajte šta i sa kim radite i kako stupate u posao. Nije slučajno skovana poslovica: U se i u svoje kljuse.
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Ala si ga opravio - svaka ti čast.
:)
U vremenu u kakvom živimo, preuzeti pravdu u svoje je mimo prava koje zakon propisuje. To je uvek tako. Znam da je bolno kada te neko zavlači i iz džepa ti izvuče pare koje si teško zaradio. Neka se svako zapita i zamisli - šta znači reč "poštenje" ? Biti pošten je prelep osećaj. Imaš miran san, šetaš ulicama potpuno opušteno, ne kriješ se od nikog, možeš spavati s otvorenim vratima (karikiram),  ali sve u svemu, para je duševadnica. Verujte mi na reč sada: Ako vam ne vrati novac, oprostite mu i samo u sebi recite nešto lepo za sebe a nešto ružno za njega - stići će svakog pa i njega vaša kletva. Oteto je prokleto !
thumb_up_off_alt 1 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Čovek je lepo pravno objasnio kako stoje stvari kod naplate dugovanja. Sve posledice koje proističu iz nepoštovanja zakona i ostalo su takođe lepo opisane. Nema tu ničeg nejasnog. Pravda jeste spora ali je dostižna. Manje popularne mere za naplatu duga vam ne bih preporučio iz razloga što sebe stavljate u opasnost od pretnje što je krivično delo. Tako da, polako ... potražite savet dobrog advokata i on će vam reći da li ima elemenata za pokretanje bilo kakve tužbe protiv dužnika. Svako dobro.
thumb_up_off_alt 1 thumb_down_off_alt 0

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

230 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
3 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
2 odgovora
thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
4 odgovora
...