menu search
brightness_auto
more_vert

Kakvo je vaše iskustvo sa biljkom Pistia stratiotes ili "Vodeni kupus"? 

Planiram da je kupim za svoj Juwel akvarijum od 60 litara sa poklopcem ali sam čitao razne komentare i iskustva akvarista su podeljena. Neki kažu da ne voli akvarijum sa poklopcem a neki kažu da smeta ostalim biljkama jer im guši svetlo.

pistia

Najviše bih želeo pistiu zbog skrovišta za riblju mlađ. Imam gupi endler i vrlo mali broj ribica mi ostane posle mresta  prirodnim putem bez mrestilice.

Ne bih da uništim mahovinu,nanu i aponogetone jer su se baš lepo razvile.

Kakvo je vaše iskustvo?

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Ne verujem baš da ribice toliko vole da jedu pistiu. Imam ovu travu u akvarijumu i primetio sam da se kozice povremeno zakače na koren salate jer na njemu ima alge koje kozice obožavaju. Pistia je laka za uzgoj.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

1 odgovor

more_vert

Pistia je vrlo korisna akvarijumska biljka ali se ista mora držati pod kontrolom jer se jako brzo razmnožava kao korov i bukvalno prekrije kompletno površinu vode akvarijuma. Tada, sve ostale biljke logično ostaju bez svetlosti i nastaje problem.

Dakle, pažljivo, trudite se da Pistia opstane u dovoljnoj količini ali ne i previše što je vrlo lako kontrolisati pomoću pincete ili ručno odstranjivanjem starije biljke - vodenog kupusa odnosno salate iz akvarijuma.

Voli otvoren akvarijum, ali uspešno se gaji i u zatvorenom. Juwel akvarijum ima odličan sistem ventilacije, osveteljenje taman kako treba i filter-pumpu koja ravnomerno meša vodu u akvarijumu. To znači da ne bi trebalo da bude ikakvih problema da biljka Pistia uspeva, razmnožava se a i da višak poklonite ili prodate nekome kome treba. Moje lično iskustvo sa ovom vodem+nom biljkom je fenomenalno - čisti akvarijum od algi jer upija supstance koje pogoduju algama, a njen dugački vlaknasti koren je odlično skrovište za mlade ribice pa i kozice dok se ne osamostale.

Preporuka da je imate u akvarijumu uz pridržavanje saveta o kontroli i ambiciji da pistia okupira brzo celu vodenu povrsinu.

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaoosob. Moje iskustvo svakodnevno objavljuje nova lična i korisna iskustva, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
4 odgovora
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
2 odgovora
...