menu search
brightness_auto
more_vert

Kiselo vino zna često da bude problem. To i nije neka novost jer se domaće vino brzo  ukiseli ako se ne skladišti na vreme kako treba a onda se održavanje vina ne obavi po propisu.

KISELO VINO

Iskusni vinari daju preporuku da se dodaje šećer vinu. Inače, kiselost vina nije neka novost već je normalna pojava i tu nema leka.

Kako da smanjim kiselost vina ?

Kiselina u vinu koja se oseti na jeziku se može štelovati dodavanjem šećera, jer zaista šećer je taj glavni akter koji kontroliše da li će vino biti slatko ili kiselo.

Jedino ostaje problem kod izbora polusuvog ili suvog vina. Pa ne može se štelovati tek tako šećer i kiselost tako lako.

GLAVNI UZOROCI I GREŠKE ZAŠTO JE VINO POSTALO KISELO

Koristili ste nekvalitetne, nezrele plodove. Najbitnije u vinskoj umetnosti je pametno odabrati sirovinu za buduće vino. Što slađe i ukusnije grožđe daće aromatičnije domaće vino. Nezrelo grožđe će svakako dati naukusno i kiselo vino jer tu nema ni arome ni šećera ...

Vino je postalo kiselo zbog dugog fermentacije. Morate imati pravi tajming kada se grožđe dovoljno fermentisalo u bačvi ili buretu. Ma ne sme se kalkulisati tu da se dobije na količini, jer vino ne sme nikada biti količina već samo čist kvalitet!

Nije dodato dovoljno šećera. Laik će vam uvek reći da je dodavanje šećera u vino u stvari hemija i tu nastaje problem. Nije problem u hemiji već u kvalitetnom odnosu kiseline i šećera ... pa sad ne pitajte me zašto je uvek moj kiseli kupus najbolji jer znam da lepo kupus prelijem slanom vodom ali tu uvek ide i jedna mala kašičica šećera. Fermentacija je jednostavan tako proces - čudo koje možete čitati od nemila do nedraga i uvek ćete naučiti nešto novo i pametno!

Kako da popravim već gotovo kiselo vino ?

Ako ste pažljivo čitali tekst do sada, jasno je da se šećerom kontroliše kiselost. Mi vam ne možemo dati sada tačan recept za popravku kiselosti vina ali je moguće svakako popraviti vino koje se ukiselilo ili je na granici da je kiselo.

Pazite, kiselost vina nije zaista bolest niti anomalija niti nedostatak ... to je prirodna pojava i samo je pitanje momenta kada vi konzumirate vino da li je ono u tom momentu ok ili nije.

Popraviti kiselo vino nije lako ako se sa vinom nije postupilo profesionalno u toku proizvodnje. Punjenje i skladištenje vina u boce treba da je obavljeno po protokolu koji se zna od davnina.

Podrum u kome se skladišti dezertno vino treba da je obezbeđen klimatizacionim sistemom. Ambalaža za vino mora da je po standardu. Čepovi na flašama sa etiketom takođe.

Vino je postalo kiselo: Kako to popraviti

Prvo i prvo, vino je vrlo blizu vinskom sirćetu ako ste primetili. Ako nećete da pijete vino, a krenulo je da se kiseli, eto ... pustitte ga da vam samo napravi samo sirće!

A da li od sirćeta može da se napravi vino ? E, pa to ne može. Na žalost, što se ukiselilo u toj meri da je postalo sirće, može služiti samo za dezinfekcju ali i za lečenje. Vinsko sirće jeste zaista prirodni domaći lek. Nema potrebe da očajavate, rešiće se problem sa vinom.

Restoran i kafana sigurno ne vole kiselo vino

Konobar vam sigurno nije kriv ako je vino kiselo ali bi trebao to da zna ako je u toku smene šanker - točilac pića ili ko god u restoranu radi sa pićem imao informaciju da se gosti žale da je vino kiselo.

U svakom slučaju, degustacija vina je nešto što bi svaki ozbiljan restoran pa i kafana morali da obezbede gostima. Vino se kupuje i pije upravo zato što košta, ima svoju priču i uspešno razvezuje jezik! Živeli!

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

3 odgovora

more_vert
Kiselost vina zavisi najpre od sorte grožđa. Ali i sam postupak pravljenja vina odnosno proizvodnje utiče na konačni ukus i miris kao i boju vina. Dodavanje šećera radim samo ako je godina podbacila pa grožđe nema dovoljnu slatkoću. Količinski se vino neće nadoknaditi ali zato kvalitet hoće biti bolji kad se koriste autohtone sorte vinove loze i ako se brižljivo biraju plodovi koji će proizvesti dobro vino i dobru lozovu rakiju.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert

Moj dragi komšija je Enolog koji poznaje vino i unazad par generacija, deca i unuci su naučili od profesora mnoge lepe navike i pre svega odnos prema vinu kao svetom piću. Mi smo od njega naučili mnogo toga po pitanju vina, ali ne samo kao konzumenti već i mnogo korisnih informacija kako bi smo unapredili korisničko iskustvo. Pazite, kod nas u Srbiji stalno je na trpezi neko vino ali kvalitet varira od 0-100%.

E, baš tu nastaje problem jer vino ne može da se pije a da o njemu nemate pojma odakle je, kakvo je, čije je, ama, ne možeš ga piti jer nisi siguran ko je to pravio i kako garantuje da postoji osnovni uslov da bi se izvela degustacija vina ?

Degustacija vina nije neophodna ako već znate da je to taj brend, marka, naziv vina, nebitno da li je to možda i trenutno lokalno domaće vino ali je vrlo važno da se vino predstavi na najbolji mogući način gostu.

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Zašto je vino kiselo a košta baš baš ? Pa ne bih rekao da sam pijan niti da sam zaljubljen u vino ali ni ovu ženu što upravo pije neko vino ... meni je bilo iskreno kiselo dok je žena rekla da je vino super i da joj odgovara ... i tako u krug sve ide dalje ... tumbamo priču do vina koje je zadovoljilo i moju ženu i mene. Iskustvo sa vinom je hmm, pa eto koliko vinarija ima u Srbiji ? Koliko je to težak posao i generacije  moraju da rade na tome da se neko vino održi kao "vino brend" da bi opstali proizvođači u celoj priči.
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaoosob. Moje iskustvo svakodnevno objavljuje nova lična i korisna iskustva, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
2 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
4 odgovora
...