+1 ocena
1.5k pregleda
u Grejanje od
izmenjeno od

Koje grejanje je najisplativije trenutno? Kupili smo kuću koja ima cg sa starim čeličnim radijatorima. U funkciji je sada grejanje na pelet - kotao (centrometal 48 kw) ali ga moram vratiti vlasniku po završetku grejne sezone. Medjutim, iako se loži svaki treći dan, ima malo pepela i deluje vrlo komforno, ipak je cena jaka. Cena peleta je u porastu jer ide za izvoz. Imam kotao na drva i ugalj kao i cisternu i gorionik za lož ulje-mazut. E, sad, treba zagrejati i grejati u sezoni oko 120 kvadrata.

Šta je po vama isplativije i da li razmišljati u pravcu jačeg klima invertera umesto nabrojanih opcija?

Kakva su vaša iskustva sa peletom i pećima za pelet?

Čuo sam da postoje i neke toplotne pumpe zemlja, voda, vazduh pa uz dodatak solarnih panela za toplu vodu to može biti pun pogodak ali je investicija malo skuplja.
Noviji tip norveških radijatora isto hvale i kažu da akumulira toplotu slično kao TA peć.
Svaki savet je dobrodošao.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

3 odgovora

+1 ocena
od
Grejati se na pelet uz noviji tip peći znači gospodski način ali ne i jefino grejanje. Pepela ima vrlo malo i nema potrebe za stalnim čišćenjem. Po sezoni vam za 100 kvadrata može koštati i do 1000 eura po sezoni!

Drva i ugalj zahtevaju da zaposlite nekog u kotlarnici tipa lični Pera ložač :). Gde ćete skladištiti pepeo? Po sezoni vam treba oko 15-20 kubika drva ili kombinovano ugalj 1 tona i drva. Cena ovog tipa grejanja bi bila okvirno 500 eura po sezoni.

Klima inverter troši struju i ako imate dobru izolaciju na kući sa pvc ili alu stolarijom, trebalo bi da vam inverter koji pokriva 120 kvadrata završi posao  uz račun za struju mesečno oko 10.000 dinara. Naravno, treba voditi računa da se ne udje u plavu ili crvenu zonu jer tada račun za struju ide i duplo.

Lož ulje se ne isplati jer košta 9 eura po litru. Treba vam oko 20 litara dnevno za 100 mkv. Dakle mesečno 600 litara x 0,9 eur = 540 eura * 6 meseci = 3240 eura po sezoni.

TA peć, norveški radijatori, uljni radijator, grejalice duvaljke, kvarcne štapne grejalice… itd nije potrebno komentarisati jer to možete uvek probati jedan mesec i u skladu sa računom za struju možete se opredeliti za pravo grejno telo na struju.
od
Mislim da je zabranjeno grejanje na lož ulje pa ako imate takav sistem, bolje prodajte cisternu i gorionik nekome i fokusirajte se na pelet ako ste pri parama da izdvojite oko 2000 eura za originalni sistem i dodatnih 500-800 eur za sezonu grejanja. Drva su sve skuplja a ugalj vidite kakvog je kvaliteta-0, pa kad sve saberete i podelite na 6 meseci koliko traje grejna sezona onda se ulaganje isplati.

Struja je još uvek kod nas u Srbiji jeftina i grejanje na struju dodje na rate, čisto, nema cimanja pa uz jači inverter možete proći jeftinije.

A i zime više nisu jake pa zato ne treba preterivati sa kombinovanim sistemima grejanja. CG ima svoje prednosti ali ima i mane svakako.
+1 ocena
od

Pelet je skup, cena peleta je skočila duplo. Prevara je da kažeš da je grejanje na pelet isplativo a nije. Ako sam ga kupio prošle godine po ceni za 1 tonu sada treba x3 ili x4 cena skače. Ne znam šta vi mislite ali ja bih realno razmislio o tome da napravim vetrenjača sistem i onda solarno grejanje uz glavno grejanje toplotne pumpe.

Vazduh vazduh pumpa, ili vazduh zemlja ili da se kopa bunar.

Firme za toplotne pumpe u Srbiji su još uvek u povoju ...

+1 ocena
od
Pelet je skup. Grejanje na drva, ugalj i struju kombinovano je po meni pravi izbor. Ako imate vecu pec recimo od 30 kw za drvo/ugalj i elektricni kotao od 24 kw, komotno se moze grejati kvadratura oko 120-200 kvadrata uz mesecni racun od nekih 10-15 hiljada dinara. Znaci, da batalimo sezonu jer ni zime vise nisu kao nekada, efektivno se stalno ili povremeno grejemo 5-6 meseci. U tih 6 meseci se moze desiti topao oktobar, blagi februar ili ledeni dani u martu i aprilu. Uvek treba imati dve vrste grejanja a jedno od osnovnih je šporet na drva za svaki slučaj.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
5 odgovora 1.7k pregleda
postavljeno Sep 26, 2022 u Grejanje od Cand grdelica
+1 ocena
2 odgovora 5.8k pregleda
postavljeno Sep 29, 2022 u Grejanje od eonenergy
+1 ocena
4 odgovora 1.3k pregleda
+2 ocene
21 odgovora 31.5k pregleda
...