menu search
brightness_auto
more_vert
Ugljeni briket je proizvod koji se dobija od mešavine ugljene prašine i drugih dodataka. Kako većina korisnika hvali ovaj energent kao zgodan i cenovno pristupačan, složićemo se da se isplati grejanje na briket. Medjutim, problem nastaje kada se grejni sistem pokvari.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

4 odgovora

more_vert
 
done_all
Najbolji odgovor
Briketi od uglja su jednako dobri i za smederevac ali moraju biti manji komadi, dok veći briket se preporučuje za kotao na čvrsto gorivo, bilo koji (Termomont, Centrometal, Alfaplam, Burnit ... itd). Ipak, ako situacija sa sirovinom od koje se pravi ovaj briket bude ne popravi, opašće kvalitet i onda će se briketi praviti od rinfuza uglja gde ima puno peska, nečistoća ... itd. Ukoliko se briket pravi od recimo suve ugljene prašine Vreoci, tu možemo reći da je briket vrlo dobar energent. I pored svega, sa briketima treba umeti, jer se ne lože tako jednostavno hepo kockom, već je potrebna dobra potpala suvim drvima. I, da, propaganda da 1 tona briketa menja 5 metara drva ili 2,5 tone uglja je izmišljotina. U praksi je to upola manje, dakle maksimalno 1,5 tona uglja ili 2.5 metara drva što u kubikaži izađe oko 1.8-2 m3 suvih drva bukva ili hrast.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Koji ugljeni briket ste testirali odnosno koristili ako nije tajna ? Obzirom da u Srbiji ima tek nekoliko poznatijih proizvođača čiji je briket na zavidnom nivou.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Ugljeni briketi su u stvari mešavina ugljene prašine, kartona i još nekih sastojaka tako da ima tu pepela. Briket od uglja ako je kvalitetan i u njemu nema kamena, peska i sve što otežava džak - konačni briket proizvod je ok.

Neko je pomenuo Eko kol, pa da, taj ugljeni briket deluje dobro na oko, ali morate paziti da papirnati džak ne tumbate, jer se taj briket mrvi, lomi i pretvara u neupotrebljivu prašinu. Tako da, ugljeni briket treba da bude u komadima, da se ne lomi tako lako, a da drži žar barem 4-5 sati kako su rekli proizvođači.

Ukoliko je prevara u pitanju, treba pozvati najpre prodavca briketa pa onda i stručnjake za energetiku. Po meni je drvo zakon za loženje i grejanje, bukva, hrast ... nema zime.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Postoje i drugi proizvođači ugljenih briketa pa treba probati i pronaći najbolji ugalj briket za vaš kotao. Cena briketa sigurno varira malo ali, kupiti dobar briket znači birati isti a ne baciti novac verujući na reč da je najbolji briket upravo ugljeni ili obični od bukve recimo ...
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Ugljeni briket sagoreva u potpunosti i nema neprijatan miris kao ugalj. Plamen koji proizvodi nije intenzivan što znači da sporije sagoreva i duže drži toplotu. U 18000 KJ/Kg koliko je deklarisana snaga to iznosi 5 KW po kilogramu ugljenog briketa. To u praksi znači da bi trebalo da 1 tona ugljenog briketa zameni oko 2 tone uglja ili 4 kubika drva. U praksi nije baš tako ali je približno na osnovu iskustva.

Recimo, ja ložim kombinovano, suva drva, sirova, drveni briket i ugljeni briket. Mešano izađe najjeftinije grejanje. Kvalitetno suvo bukovo drvo na kome će se poređati ugljeni briket a sa strane u kotlu cepanica dve hrastovog nešto sirovijeg drveta, drži temperaturu u kotlu od večeri do jutra. Naravno, nije poenta da se natrpa kotao drvima i briketom već je bolje ložiti češće po manju količinu energenta.

Usput, morate pažljivo rukovati sa ugljenim briketom jer se lako lomi i mrvi pa na kraj vam od 20 KG briketa može u džaku ostati i čitavih kilogram-dva uglja u prahu što je gubitak. Taj prah se može iskoristiti pametno ako se pretvori ponovo u briket ali proizvodnja briketa kod kuće je ipak malo zahtevniji posao.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Nije tačno da nema mirisa, ima i to je upravo miris uglja ali sa manjim sadržajem sumpora. Takođe, moram napomenuti da ugljeni briket ima puno ostatka pepela i ne drži baš naročito temperaturu kada je jaka zima. Možda bi realno trebalo ložiti pola kotla da bude na limu briket a da druga polovina budu drva i žar koji će se napraviti je u stvari grejanje. Meni u oktobru kada je napolju 20 C danju a 10 C nocu recimo, ode džak od 10 kg ugljenog briketa uz potpalu i još jedan suvi panj bukve ili hrasta. To je cena sada u oktobru 2022 ... 300 dinara dnevno ... pa sad vidite kakva je isplativost i to sto pise da 1 tona briketa zamenjuje par kubika drva ... ili 2-3 tone uglja mislim da je čista laž.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Mala je razlika u kvalitetu uglja i briketa od uglja. Uglavnom, niko ne pravi taj ugljeni briket od kvalitetan ugalj pa sad cena varira jer ako je ugalj banovci onda je skuplji ili kostolac ne vredi ... tu su se pokarabasili računi. Ako znamo da se ugljena prašina uzima iz otpada, dakle tu ima i blata i smeše svega i svačega, onda je jasno da će pepeo biti enormno veliki.

Nije baš pametno hvaliti jedne a kuditi druge jer ipak je drvo zakon za grejanje ... a briketi su samo alternativa.
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaoosob. Moje iskustvo svakodnevno objavljuje nova lična i korisna iskustva, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
2 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
3 odgovora
thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike
19 odgovora
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
...