+1 ocena
3.5k pregleda
u Grejanje od
izmenjeno od

Moje iskustvo sa kotlom na struju pre 20 godina i sada ne može da se uporedi. Naime, zamenio sam stari električni kotao na struju neke nepoznate marke koji je bio 3 x 8 kW, dakle kotao 24 KW.

ekopan aon kotao
Umesto njega je ugradnja elektro kotla poverena Ekopan EON, Niš, domaći električni kotao iste jačine ali je modularni i troši manje struje za grejanje.

U kući imamo dva dvotariifna brojila. Dakle, jedno brojilo je za potrošače u kući standardno, dok se drugo brojilo koristi samo za grejanje u grejnoj sezoni.

Od kada smo zamenili stari strujomer i uveli mernu grupu, mi smo račun za struju prepolovili. U stvari, morao je da se zameni stari strujomer i da se kupi merna grupa - merno mesto ili šta već.

Nama je odobrena angažovana snaga 17 KW, dok je kotao 36 KW. Postavilo se pitanje da li je to OK ?

Što je jači električni kotao to je manji broj startovanja grejača, manji broj paljenja i duži vek trajanja.

E, sad ... kotao na struju troši samo struju i to sde jasno i precizno može izračunati kolika je mesečna potrošnja.

Međutim, želim da samo iz sopstvenog-ličnog iskustva kažem da su ovi noviji smart elektro kotlovi zaista ekonomični. Modulacija recimo 2.6 KW znači da će se kotao postepeno aktivirati kako bi postigao temperaturu vode u kotlu, a zatim ako je aktivna automatika da i održava zadatu temperaturu u prostoriji.

Potrošnja struje je poželjno da bude raspoređena tako da jeftina tarifa bude aktivacija elektro kotla da zagreva vodu dok je jeftina struja a da u toku dana ako se boravi u kući podloži i koristi drvo kao energent.

Suva drva odozdo a sirova odozgo, recimo za početak. Balans smo našli tako što nam EON Ekopan 24KW kotao radi noću na jeftinoj struji a danju preko IOS aplikacije na iPhone samo održavamo 19-20 C temperaturu u stanu.

U dogledno vreme dodaću još i bafer - akumulacioni bojler tople vode koji će kompenzovati oscilacije temperature u sistemu pošto će topla voda zagrejana na jeftinoj noćnoj struji biti dostupna i u toku dana.

Mislim da jednostavnije ne može biti !

od
Sjajna ideja za dodatni bojler barem 1000-1500 litara. Uglavnom važi pravilo da na električni kotao po kilovatu ide oko 5 litara vode. Ja bih pre uzeo 1500 litara ili još bolje 2 T ali je i cena bojlere duplo veća. Uz sve to, dodao bih i jednu TA peć 6 KW, kako bi se akumulirala toplota na jeftinoj noćnoj tarifi i to je sve.
od

Po mom mišljenju je Ekopan Eon skoro kao Vailant kotao. Ako se koristi recimo "Impro" automatika to jest digitalni termometar koji komunicira sa kotlom, onda je ušteda struje skoro za 50% veća u odnosu na klasične elektro kotlove. Cena eon kotla je mnogo niža u odnosu na poznate brendove ali kvalitet je reklo bi se rame uz rame sa ostalima.

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Ko je brzi, kornjaca ili zec ? Upisite slovima.
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

1 odgovor

0 ocene
od (16.5k poena)
izmenjeno od
EKOPAN EON kotlovi su inače vrhuski i u njih se ugrađuju najkvaltetniji delovi kako bi se korisnicima omogućilo komforno i ekonomično grejanje.

Razlika u ceni kotlova manje ili veće snage je beznačajna ali ako želite da vaš kotao duže traje, onda birajte jači kotao. Što ne znači ni da će električni elektro kotao od recimo 6 KW manje trajati od kotla snage 50 KW.

Sve je na vama i za sve je potrebna veza, jer ko još uvek ne zna ko je glavni Pera ložač, njemu će još uvek biti hladno jer nema adekvatnu vezu!
od
Mislite na vezu kotla sa termometrom u kući/stanu? Slažem se da je neophodno rasteretiti kotao od stalnog rada ili čestog uključivanja a to radi kvalitetna automatika koja se povezuje preko WiFi-ja recimo. Nema zime kad je oprema za grejanje uskladjena sa stvarnim potrebama objekta i ljudi u njemu.

Popularna iskustva


Dobrodošli na forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaoosob. Moje iskustvo svakodnevno objavljuje nova lična i korisna iskustva, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

Slična iskustva

0 ocene
1 odgovor 429 pregleda
+1 ocena
3 odgovora 1.2k pregleda
+2 ocene
20 odgovora 30.7k pregleda
+1 ocena
4 odgovora 993 pregleda
...