menu search
brightness_auto
more_vert

Bilo da je reč o izletu, planinarenju, preživljavanju, letovanju ili zimovanju, u prirodi postoje pravila i uslovi kojima možemo lako da se prilagodimo kako bi smo uživali. Moć improvizacije je veoma korisna u raznim situacijama.

Ovaj članak je napisan u svrhu edukacije i pomoći ljudima u raznim životnim situacijama na odmoru, izletu ili preživljavanju u prirodi.

 

SITNICE KOJE TO I NISU

 

Alpski znak opasnosti

Prilikom nesreće u planinama spasioci se dozivaju pomoću 6 signala (tri kratka-tri duga) u minuti, tj. svakih 10 sekundi jedan signal. Sledi pauza od jednog minuta pa se signali ponavljaju. Odgovara se jednim signalom koji se daje 3 puta u minuti, znači na svakih 20 sek. Signali se šalju glasom, zviždukom, pištaljkom, ogledalom, baterijskom lampom.

Aluminijumska folija

Od nje može brzo da se napravi kapa pri iznenadnom naletu kiše ili snega. Može da posluži i kao dodatno sloj za izolaciju u rukavicama bez prstiju. Alu-folija može da zameni lonac ili tiganj, a u nevolji može da posluži i kao ogledalo.

Grom

Metal privlači munju. Zato u slučaju nepogode što dalje od žičanih ograda, električnih vodova, antena ... ne približavajte se ni tekućoj ni stajaćoj vodi. Treba se kloniti i usamljenog drveća. Munje traže direktan put ka zemlji i udaraju u najviše tačke.

Kočići

Kočići od metala ili drveta služe za učvršćivanje konopaca za zemlju i to kada postavljate šator ili pravite kolibu. Kočići se zabijaju u zemlju pod uglom od 45 stepeni, odnosno tako da nategnuti konopac sa kočićem čini prav ugao. Kočiće možete sami napraviti i koristiti podesne grane ili veće kamenje.

Kompas

Magnetna igla kompasa uvek označava sever (N), pa tako možete bez problema odrediti sve strane sveta. Vodite računa da kompas držite vodoravno kako bi se igla nesmetano kretala, kao i da u blizini ne držite neki metalni predmet.

Koprive

Mlade koprive su dobro povrće. Beru se rukavicama i brzo skuvaju. Žarenje koprive prestaje u vreloj vodi. Sasušene listove koprive možemo koristiti za čaj. Kopriva u pravoj divljini nema.

Lišće

Suvo lišće je izvanredan izolator na vlažnom tlu, služi za potpalu, za zapušivanje rupa i zaštitu od promaje, za pravljenje mekog i udobnog ležaja.

Medvedi

Medvedi ne moraju da predstavljaju opasnost ako vodimo računa. Nikada ne treba naglo bežati ako iznenada naiđemo na medveda. Treba polako koračati unazad, jer ga rzi pokreti razdražuju. Medvedi imaju jako loš vid, za razliku od mirisa i sluha. Privlači ih miris namirnica pa hranu zato treba čuvati dobro zatvorenu i van logora.

Mreža

Mreža protiv insekata je obavezna naročito u vlažnim i toplim predelima. Okca mreže ne smeju biti veća od 1 mm. Mrežu-krevet možemo i sami napraviti od konopca i spavati bez razvlačenja šatora, a van domašaja vlažne zemlje.

Za kampovanje

Neophodna oprema za kampovanje podrazumeva: set za prvu pomoć, iglu i konac, šibice, sveću, žica, kanap, najlon, nož, lepljivu traku, baterijsku lampu, konzerviranu hranu, vitaminske tablete i tablete protiv bolova. Dobro je imati i mast "Flogocid" protiv raznih infekcija na koži.

Oružje

Improvizovano možemo napraviti razna oružja za nužnu odbranu. Najjednostavnije je da napravimo koplje tako što ćemo na jednom kraju motke kokrim kanapom uvezati nož. Kao što znamo kanap se pri sušenju steže, i tako će nož biti dobro fiksiran.

Ujedi

Kod ujeda divljih životinja preti neposredna opasnost od besnila. Kod ujeda insekata (ili meduza) treba otok hladiti, a ujedeno mesto treba namazati alkoholom, kamilicom ili jakim sirćetom. To smanjuje bol i svrab. Ujedi insakata u usta ili ždrelo mogu biti opasni po život !

Ranac

Teške predmete stavljati na dno da bi težište ranca bilo bliže težištu tela. Šiljate predmete uviti tako da vrh stoji naniže. Težina ranca se određuje prema konstrukciji nosača, ali za duža putovanja ne bi smela da pređe 12 kg.

Vrućina

Najbolji materijal za letnje odevanje je lan, jer ne zadržava toplotu. Pojedine boje: belo, krem i svetlo sivo odbijaju sunčevu toplotu. Crvena boja slabi opasne ultraljubičaste zrake. Crna boja pak upija sunčevu toplotu (zato se njom premazuju burad u kojima se greje voda). Prilagodite određene boje svojim potrebama.

Hladnoća

Pri velikoj hladnoći treba nositi što je više tankih slojeva odeće. Ništa ne sme da bude tesno jer lako dolazi do promrzlina. Nikada ne trljati obamrle delove tela. Treba ih zagrevati postepeno. Uvek koristiti pravilo: ako je došlo brzo do smrzavanja onda i brzo zagrevanje i obrnuto, ako je došlo do postepenog, laganog smrzavanja - onda i lagano zagrevanje !

Opekotine

Najbolje sredstvo za ublažavanje malih opekotina je hladna voda, ili još bolje - ledena voda ! Opečeno mesto hladite desetak minuta. Sirove kriške krompira takođe rashlađuju i sprečavaju stvaranje pilkova. Riblje ulje (mast jekoderm, kao i flogocid mogu da pomognu kod opekotina). Med leči opekotine.

Roštilj

Veći komadi mesa ili ribe se najbolje ispeku na roštilju. Roštilj se može lako napraviti od savitljivih zelenih grana ili žice. Prvo ga treba malo zagrejati na vatri pa onda staviti meso. Ono ne treba da bude ni previše suvo ni previše masno. Pri okretanju komade ne treba nabadati, jer će iz mesa iskapati sok. Tek kada se meso ispeče treba ga posoliti. Meso će imati najlepši miris ako se peče na vinovoj lozi.

Ražanj

Ražnjevi, viljuške i roštilj se prave od sveže oljuštenih listopadnih grana a najbolje su se pokazale grane leske. Mnoge vrste drveta (grana) ostavljaju gorak ukus u ustima. Nakvašeni komadi kore drveta štite ruke od vrućine.

Vađenje krpelja

Krpelj pada sa grana na čoveka ili životinju i zakači se. Prenosnik je mnogih opasnih bolesti, najčešće Lajmske. Danas se smatra zastarelom metoda kada se krpelj poliva naftom, benzinom ili petrolejom (zbog nedostatka kiseonika izlazi sam), zato probajte sledeće: parčem konca zavežite čvor oko krpelja (na vratu) i uvrćite konac postepeno stežući omču. Vrlo brzo kada ga konac uvrne u koži, krpelj ispada napolje a da ne ostavlja otkinute delove tela (glavu). Crvenilo na koži ostaje još dan-dva i izgubi se, a ako se ne izgubi i crveni rub počne da se širi obavezno potražite lekara.

Vađenje bodlji

Trn u koži (na prstu reicmo) se najbolje vadi  tako što sipate vrelu vodu u flašu, zatim prstom zatvorite flašu i sačekajte da para omekša kožu. Potom ćete iglom lako izvaditi trn. Ukoliko ste nagazili morskog ježa, krupne bodlje izvadite sami a onda primenite narodni pouzdani lek: pomokrite se na čistu krpu i tu vlažnu krpu stavite na taban kao oblogu. Neverovatno, ali za jedan dan će ostaci zabodenih bodlji sami ispasti.

Zaštita od insekata

U prostoriji se od muva i komaraca pouzdano branite ako na prozor stavite tanjir sa sirćetom, ili pored kreveta vatu natopljenu eukaliptusovim ili karanfilićevim uljem. Ovim uljem možete namazati i otkrivene delove tela. Takođe u prostoriji možete držati bukete lorberovih grančica, koprive ili lavandinog cveta. Neku od ovih grančica možete staviti i u šator i tako se vrlo efikasno rešiti (bez silnih specijalnih preparata za mazanje) komaraca u prirodi. Ukoliko stavite orahovo lišće ili paprat, rešićete se i buva i krpelja !

thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

230 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
...