+1 ocena
6.4k pregleda
u Razna iskustva od
izmenjeno

Zdravo svima. Verujem da i vas muči večita dilema oko izbora: svinjska mast ili biljno ulje, tzv. zejtin ?

Naime, jedno vreme se govorilo kako je svinjska mast štetna po zdravlje čoveka i da bi trebalo da se jela pripremaju isključivo na suncokretovom ulju. Nedavno sam pročitala članak o tome kako lekari i ostali stručnjaci predlažu da se biljno rafinisano suncokretovo ulje izbaci iz upotrebe a koristi ili svinjska mast ili maslinovo ulje, bundevino ulje ... itd. E, sad šta ima više holesterola i šta je bezbednije za upotrebu kada su u pitanju štetni i dobri sastojci masnoće, verovatno da ne postoji precizan odgovor lekara.

Pročitajte još i Kokosovo ulje kao lek

Zanima me šta je istina ? Moje lično iskustvo po tom pitanju je da je svinjska mast zdravija jer je organskog porekla i lakše se razlaže. Zapravo, svi dobro znamo šta se lakše spira sa ruku. Ako želimo da operemo masne ruke koje smo umastili u svinjsku mast, dovoljna je samo topla voda za pranje. Za zejtin odnosno suncokretovo ulje tebaće nam i deterdžent ! Verovatno se isto to dešava i sa našim krvotokom, arterijama, venama ... itd.

Takođe, od kako sam promenila način pripremanja hrane, sa više maslinovog ulja, bez suncokretovog, primetila sam da nema gorušicu, imam bolji apetit ...itd. Moj komšija je dijabetičar - šećeraš, godinama se leči od te bolesti, a kada je skoro kupio ulje od čičoke i počeo konzumirati, kaže da mu se stabilizovao holsterol i da više ne koristi ni jedno drugo ulje. Ako to kaže dijabetičar onda imam razloga za verovati. smiley

Šta vi koristite najčešće za pripremanje hrane: (prženje, pečenje, kuvanje, dinstanje, salate ... itd)  ? Šta je po vama zdravije za upotrebu ?

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

0 ocene
od (16.7k poena)

Vladana, opravdano je kada su ljudi zabrinuti za svoje zdravlje jer u vremenu u kome živimo postoji puno zabluda. Jedna velika zabluda jeste i da je životinjska -  svinjska mast štetna po zdravlje - štetnija od zejtina. Najpre, svinjska mast ne goji više od zejtina, a može se koristiti i više puta za termičko pripremanje hrane. Svinjska mast lakše i brže apsorbuje vitamine A,D i K. S druge strane, zejtin koji se posle pripremanja hrane stegne predstavlja na nekin način otrov za ljudski organizam. Zato nije čudno kada roditelji deci zabranjuju da kupuju pomfrit jer nisu baš sigurni da prodavci tako često menjaju ulje u fritezi. Pre svega zbog ne tako niske cene suncokretovog ulja. Recimo poređenja radi, 1 kg svinjske masti je oko 250 rsd, a litar suncokretovog ulja 100 rsd.

mast maslinovo uljeMožemo vam reći samo da je za pripremu hrane zdravije koristiti mast, a ulje samo za začin. Zapravo svinjska mast je idealna za prženje, pečenje mesa ... itd, jer meso manje uzima masnoće iz masti i brže se priprema. Ako bi smo uporedili svinjsku mast i puter, prema njihovim svojstvima ispada da je mast daleko kvalitetniji izbor. Takođe, ako znamo da većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oelinska kiselina, jasno je da je svinjska mast veoma zdrava za rad srca.

Što se tiče holesterola, životinjska mast je i tu ispred biljnog ulja jer sadrži duplo manje zasićenih masti nego puter.

Međutim, ako svinjsku mast uporedimo sa maslinovim uljem, tu se situacija drastično menja. Maslinovo ulje prednjači skoro u svemu, a ako mislimo na holesterol ili bilo šta drugo, savet je da u ishranu uvrstite što više maslinovog ulja. Takođe, bez bojazni, za pripremanje hrane kao i za začin.

Dakle, na vaše pitanje mast ili ulje ? Mi kažemo: mast koristiti za pripremu hrane, a suncokretovo ulje samo kao začin (bez termičke obrade).

Kada ste pomenuli čičoku, tu je priča poznata. Čičoka je veoma zdrava biljka - hrana i lek. Možete je koristiti svežu ili u kombinaciji sa krompirom i raznim salatama. Meša se u sve i ide uz sve. Odlična je za dijabetičare jer snižava holesterol, dobra za organe za varenje a po mnogima je dobra i u borbi protiv kancera debelog creva i raznih drugih oboljenja.

od
+1
Potvrdno - svinjska mast je odlična za spremanje hrane. Birajte belu mast, nikako žućkastu ili tamnije boje. Poznato je od davnina da samo u svinjskoj masti odnosno slanini postoje dva esencijalna sastojka neophodna za normalan rad i razvoj ljudskog organizma. Zejtin - ulje od suncokreta treba apsolutno  izbegavati a, ko voli, a dobro je da što pre zavoli, maslinovo ulje je blagodet koji će vaš organizam preporoditi i učiniti otpornijim na sve moguće infekcije, zaraze i neprijatnosti koje donosi brza hrana, instant život. Odvikavanje od suncokretovog ulja počinje sa nekim očiglednijim problemom - gorušica, zatvor, malaksalost, gojaznost, mučnina ... itd. Više puta sam pokušao da ispržim jaja na ovom ulju ali prštanje koje ukazuje na visok nivo vode u ulju me je naveo na alternativu - ispostavilo se na pravi put - mast !
od
+1
Svinjska mast se takođe mora pažljivo upotrebljavati kao i zejtin. Ne preterivati sa nikakvom masnoćom jer vreba holesterol. Maslinovo ulje je extra i koristimo ga u izobilju. Duže traje, a nemamo problema sa šuljevima, zatvorom, gorušicom. Krvna slika stabilna. Čuo sam da je dobro da se ujutro za doručak jede 3 parčeta slanine sa narendanim renom ili ren iz teglice sa sirćetom samo preko. To je još Vasa Pelagić pisao u svojoj knjizi pa ako autori sajta žele neka objave deo toga - korisno je.To je odlično za imunitet. Pozz.
od
+1
Ja za prženje koristim mast ili maslinovo ulje iz Italije. Ulje od suncokreta sam sveo na minimum. Ne znam zašto sam prešao na maslinovo ulje ali je to možda prirodna potreba. Ne vidim nikakve štetne efekte ako se bilo kakvo ulje ili mast koristi za prženje, pečenje, dinstanje, pohovanje, grilovanje ... itd. Umereno i odmereno treba nauljiti namirnice kako bi imale lep ukus. Previše maasti ili ulja ume da bude otužno i da ubije skroz ukus. Recimo burek iz koga bukvalno teči masnoća ja ne mogu da jedem, ma makar bio najbolji na svetu.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
0 odgovora 302 pregleda
+3 ocene
6 odgovora 95.3k pregleda
...