menu search
brightness_auto
more_vert

Poštovani, potrebna mi je izrada online prodavnice auto delova. Planiram da otvorim online web shop samo za Srbiju zbog načina poručivanja i dostave robe. Potrebno mi je osnovno da ljudi mogu obaviti narudžbinu, da ima korpa, obavezan SKU broj artikla kao i mogućnost da sam dodajem artikle. 

Pošto nemam baš nikakvog iskustva sa time, da li neko može dati neke sugestije u vezi online prodavnice ?

Čitao sam malo kako se pokreće web prodaja ali moj drug mladi web dizajner nije neki ekspert osim za web dizajn i izradu jednostavnijih sajtova. Kaže da to nije isto što i izrada web sajta - web dizajn shop već je komplikovano.

Pošto mi je rekao da trebam kupiti softver za shop ja sam nešto i sam pročitao na internetu o tome: postoje i neke besplatne osnovne verzije PrestaShop, Magento, QuickCart, OpenCart, Wordpress.

KAKO SE POKREĆE ONLINE PRODAVNICA ?

Mene zanimaju par stvari za početak:

1. Kakvo je vaše iskustvo sa ovim web prodavnicama ? Da li je potrebno samo kupiti naknadno module koji će raditi posao ili opet moram angažovati programera i web dizajnera da preprave shop ? Takođe me zanima da li ovi softveri seo optimizovani kako bi imalo svrhe ulaziti u celu priču ? 

2. Cena online prodavnice: Koliko bi najviše mogla koštati online prodavnica kakvu ja želim ?

2. Da li je bolje da mi neka programerska agencija uradi web shop iz početka ?

3. Kako se održava online prodavnica - mogu samostalno ili opet mora to biti programer ?

4. Da li se ta seo optimizacija radi naknadno ili nema potrebe za tim ?

Bilo kakvo iskustvo ili savet biće dobrodošao dok se ne odlučim za konkretne predloge. Hvala. Ljuba

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

2 odgovora

more_vert

Poštovani Ljubo, najpre dobrodošli.

Očigledno je da imate puno pitanja u vezi nečega što se dobija u vidu ponude za izradu sajta, izrada online prodavnice, seo ... itd. Toga ima baš puno na internetu. Vi ste koliko smo shvatili tražili besplatne skripte za pokretanje online prodavnice. Mi smo vam ovde postavili link ka blogu koji piše o OpenCart softveru. Ono što je suština svega je da sve koje ste gore naveli rade posao za koji su namenjene.

KOLIKO KOŠTA IZRADA ONLINE PRODAVNICE ?

Pitanje je da li je cena presudni faktor kod odluke ili funkcionalnost nekog sajta ?

To znači da ne mora da košta preskupo, a da pri tom radi sasvim korektno sve ono što vam treba. Recimo, PrestaShop je jedan od boljih sistema za web shop. Ne zaostaje puno ni OpenCart. Osnovni softver se ne plaća ali se plaćaju moduli (dodaci) kasnije. Cena modula nije zanemariva pa imajte to u vidu.

Verovatno vam neće trebati više od 5-10 novih, dodatnih modula za sajt jer u osnovi online shop dolazi sa već nekim instaliranim funkcionalnostima.

Ono što niste naveli u zahtevu je i jezik. Svi softveri dolaze sa engleskim jezikom kao "default" pa je potrebno ili uraditi ili kupiti prevod za sajt.

Unos artikala je jednostavan i obavlja se preko administratorskog panela. Sami možete dodati kategorije, opis proizvoda, slike ... itd. Takođe, cena, popusti, slični artikli, istaknuto, newsletter ... sve ovo ima u prodavnici.

Održavanje sajta - prodavnice u smislu da vam je potrebno samo update/upgrade možete i sami obavljati. Za neke zahtevnije operacije verovatno ćete morati angažovati php programera i sl.

Što se tiče agencija, web dizajn firmi, web dizajn studija ili freelancer-a kod nas, toga ima baš puno. Danas skoro svako to radi počev od svoje 15-e godine pa nadalje. E, sad, ako planirate ozbiljan nastup na internet tržištu, posao izrade web prodavnice bi bilo dobro prepustiti iskusnim ljudima. Zato vam predlažemo da konsultujete barem nekoliko web dizajn agencija koje nude usluge pokretanja online prodaje. Kada budete imali ponude ispred vas, lakše će vam biti da se odlučite. I, naravno da znate i to da u 99% slučajeva svi koriste pomenute OpenSource softvere za shop uz određene prepravke i prilagođavanja na zahtev kupca.

Kada je u pitanju SEO optimizacija (search engine optimization) za pretraživače, uglavnom su sve online prodavnice prilagođene za tako nešto ali postoji i modul koji koriguje kod sajta i usklađuje prema smernicama koje propisuje Google, Bing ... itd. Znači računajte s tim da vam za početak neće biti obavezna seo optimizacija prodavnice. Tek kada završite sa unosom artikala razmislićete o tome.

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
I meni je potreba izrada online prodavnice ali nešto skromnije. Da mogu da sam ubacim ili izbacim proizvod i tako. Ako imam par recimo proizvoda - blokovi i građevinski materijal, da li to može ada se ne pravi online prodavnica tako komplikovana kao za tehnomanija recimo ili wobbyhaus, gigatron ako je to to. Dakle nesto manje i prostije za proste kupce ?
thumb_up_off_alt 1 thumb_down_off_alt 0
more_vert
ja platio cenu od 17000 dinara i dobio ekstra web shop. Inace mi prodavnica onlajn sluzi za prodaju meda i vrlo sam zadovoljan, Ko zeli da zaradi mora da ulozi neki dinar a mora se biti na internetu ipak zbog posla
thumb_up_off_alt 1 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Poštovani,

Cena webshopa najviše zavisi od toga da li želite i koji način plaćanja želite da implementirate na sajt. Najčešći i najjeftiniji i osnovni jeste plaćanje pouzećem, postoji mogućnost i Paypalom, nešto skuplje je mogućnost plaćanja karticama putem koga se promet robe vama direktno uplaćuje na dinarski račun. Obratite nam se za više informacija https://www.krondesign.com/
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

228 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
4 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
3 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
2 odgovora
...