menu search
brightness_auto
more_vert

PVC stolarija

Meni je pvc stolarija sasvim ok opcija bar kada je reč o izolaciji (zvučna i termo). Međutim, kao i svaki drugi kupac i ja sam imao malo respekta prema njoj. Mene je kao i vas zanimala cena pvc stolarije a cene su zaista različite na tržištu pa treba biti obazriv kod izbora na osnovu ponude. Pošto nisam imao baš nikakvo iskustvo oko ugradnje, naručio sam da mi vrata i prozori budu ugrađeni. Pošto sam se odlučio da pvc stolarija zameni svu drvenu, došlo je do manjih problema sa kondenzacijom već sa prvim hladnim danima. Što je napolju hladnije, unutra je više kondenza iako sam uradio i termoizolaciju - fasadu spolja a iznutra takođe sve po propisu.

Problem sa PVC-om: Poštovani, ono što sam primetio kod PVC stolarije je da se preterano znoje zidovi i to uglavnom ćoškovi. Sve dok je bila drvena stolarija ovaj problem nije bio vidjiv. Kada sam pitao majstora za pvc stolariju koji mi je ugrađivao rekao je da trebam češće ventilirati - provetravati prostorije. Stakla, iako punjena argonom se takođe krope i voda se tokom noći sliva niz pvc dasku-klupicu i pada na parket. Zbog toga moram stavljati krpu ispod prozora da pokupi vodu.

pvc prozorKondenzacija: Neću puno pisati o kondenzaciji jer svi dobro znamo šta je kondenzacija. Usled razlike u temperaturi, pojava kada se zidovi i plafoni, kao i svi ostali predmeti u prostoriji počnu znojiti, vlažiti i mokriti ukazuju na pomenutu pojavu - kondenzovanje - lepljenje vlage. Proizvod kondenzacije je takozvani "kondenzat".

Rešenje - Savet za kondenzaciju: Ugradio sam aspirator u kuhinji i dnevnoj sobi. U toku dana bar jednom otvorim sve prozore na kip. mali prozorčić od kuhinje obavezno. Kada kuvam, obavezno su otvoreni prozori. Dakle, česta ventilacija soba izvlači višak vlage koja se lepi na hladne površine ( staklo, hladan zid, ćošak),i tako uz vrlo malo grejanja uspem da prostorije održavam suvim. Obzirom da je poznato da kada svež vazduh uđe u sobu da se ista brže zagreje, rešio sam i to pitanje. Nema memle, nema buđi, nema kondenza.

Hteo sam reći da nije problem u pvc prozorima i da je zabluda da vas je proizvođač prevario ugradivši vam nekvalitetnu stolariju. Plastična stolarija odlično dihtuje i zbog toga je neophodno samo dozvoliti da para, vlaga ... voda iz prostorije izađe vani.

povezano sa odgovorom na: PVC ili ALU stolarija za terasu ?
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

11 odgovora

more_vert

Isto iskustvo smo imali i sa ALU stolarijom, pa čak i sa drvenom stolarijom novijeg tipa ( dupla diht stakla). To samo znači da za pojavu kondenza u sobama nije direktno i jedino odgovorna pvc stolarija već navika da se ne provertavaju sobe. Dobro ste se snašli u takvoj situaciji jer se dešava da ljudi imaju velike probleme da moraju iznova gletovati zidove, raditi dodatnu izolaciju kao i muke sa skidanjem buđi i plesni za plafona i zidova. Bezbolno rešenje je otvaranje prozora i vrata, makar na kip kada unutra ima vlage, pare od kuvanja i uopšte u toku dana ili pred spavanje valja otvoriti otvore predviđene ne samo za lepotu nego i za ventilaciju.smiley

stop kendenz

Takođe, postoji i sredstvo protiv kondenza prikazano na slici, pa pokušajte da ga pronađete u bolje opremljenijim farbarama u beogradu kao što su Roma, Dramin i dr.
 

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Zdravo. Nemam iskustvo sa plastikom ali I ja imam isti problem ali se kod mene ne znoje zidovi nego pvc prozori i vrata. Zapravo, posle selidbe smo ušli u relativno nov stan u Kaluđerici. Zgrada je završena 2010 godine i dobro je sve urađeno. Međutim, primetio sam da i a ko ima venecijaneri na prozorima i vratima i pored toga što se kada kuvamo uključuje aspirator ima malo vlage. E, sad, jedino može biti to što veš sušimo u stanu jer nema terasa. Ali povremeno otvorimo prozor i vrata na kip da se napravi promaja i čini mi se da je ok. Inače, pvc stolarija je loše urađena, nekako je tanka kao da je trokomorni profil a i ne dihtuje najbolje, a stakla su tanka kao da nisu dupla.

Sve u svemu, najpre smo bili u bedaku šta da radimo jer voda curi niz stakla na parket pa stavlajmo krpe uveče ... a onda smo to rešili luftiranjem. Ne bih s esložio da je pvc loš. Čak i najlošijeg kvaliteta će bolje da dihtuje nego drvo ...
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Laički gledano, pvc stolarija može biti krivac za to što se krope prozori i vrata. Loša pvc stolarija, loša ugradnja, loš materijal stolarije ... itd. Međutim, ne bih da opravdavam one zaista loše proizvođače koji zaista ne umeju da ugrade kasvetno pvc, ali hoću da kažem sledeće ...

Tačno je da posle, kada se ugradi umesto dvrenih prozora i vrata pvc ima problema sa kondenzacijom ali, kondenzacija je prirodni fenomen - normalna pojava koja se vrlo lako rešava. Jednostavno, dozvolite da sva isparavanja od kuvanja, disanja itd izadju vani. Kada spavamo, dišemo i isparavamo, naravno, grejemo prostoriju i na taj način naša para se lepi za stakla. Dovoljno je da u toku dana par puta na po 10 minuta otvorimo prozore i vrata i neće biti više kondenzacije niti budji i gljivica na zidovima. Lako i prosto.
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert

PVC STOLARIJA I KONDENZACIJA - REŠAVANJE PROBLEMA

PVC stolarija i kondenzacija idu jedno sa drugim od samog postanka ove vrste stolarije. Jednostavno, kondenzacija kao pojava nije uzrokovana pvc-om vec neredevnošću provertavanja soba i ostalih prostorija. Nije dovoljno da vam prozori budu na V - na kip otvoreni tokom celog dana već da budu otvoreni. Kada se kuva u kuhinji ili nakon krečenja, tuširanje u kupatilu, pranje veša u veš mašini ... itd, se obavezno povećava vlažnost vazduha. Vlaga u vazduhu se nakon zasićenja pretvara u fazu kada se bukvalno lepi na hladne površine. Posle hvatanja kondenzacije na površinu sledi i curenje niz zid ili prozore, vrata, klupice i okapnice. 

Kada dogodi ovaj problem, kasno je za provetravanje već suva krpa u ruke pa brisanje. Ako se pojavi buđ u uglovima, mora se odmah osušiti zid pa tek onda skidanje crnila - buđi nožićem ili šmirglanjem. Nakon toga, trebalo bi ubuđane delove zida prefarbati najpre rastvorom za zaštitu od buđi pa tek onda disperzijom. U svakom slučaju, bolje je da se koristi puna disperzija pa čak i fasakril. Znači, uvek kada postoji rizik od viška vlage u vazduhu u prostorijama, treba otvoriti širom vrata i prozore ili barem napraviti cug između prozora kako bi para izašla vani a u prostorije ušao svež nezasićen vazduh koji može primiti višak vlaga.

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Kondenzacija kada se postavi pvc stolarija nije problem. Recimo, kod mene nema nikake vlage niti budj jer je cale posle gletovanja zidove premazao kalijevim sapunom. Premazati zid kalijevim sapunom je pozeljno jer se unistava pojava plesni. Ali, svejedno, mora se ipak luftiranje sobe obaviti non stop kako bi vlaga otisla napolje.
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Primetio sam da u visespratnim zgradama manje dolazi do kondezacije i stvaranja budji nego u prizemim zgadama mozda je razlog bolja izolacija.
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert

Koliko god da je dobra pvc stolarija ima i svojih mana. Jedna od njih je i potreba za provetravanjem. Više korisnih informacija na ovoj adresi: http://www.mrpvcsistem.rs/pvcialustolarija-blog_Provetravanje-prostorija.php

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert

kondenzacija se savlada relativno lako cestim provetravanjem. Ali u ponudi su i nova resenja: Prvetravanje kroz zatvoreni prozor http://pvcstolarija.blogspot.rs/2014/12/provetravanje-kroz-zatvoren-prozor.html

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Obraćam Vam se po preporuci prijatelja koji su iz građevinske struke, ali ne znaju rešenje za problem koji imam sa kondenzacijom u kući. Naime, između fasadne bele cigle i blokova nema ničega, jer su mom ocu tako savetovali izvršioci radova, koji su govorili da je vazduh najbolji izolator... Međutim, ubrzo je počeo problem sa kondenzacijom, koji traje do danas.

Moje pitanje je da imate neki savet o gradnji, tj. da li treba preko postojeće fasadne cigle stavljati novu izolaciju (savet jedne firme...), ili treba staviti nešto između cigle i blokova (usuti perlit, neko mi je pomenuo...) ili otvoriti po par cigli na ćoškovima kuće (takođe, savet od jednog građevinca...)?

Molim Vas da ukoliko imate neki predlog ili kontakt podelite to sa mnom.

Hvala unapred, T:D
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Poštovani, već smo imali dosta primera gde su "perlitne" fasade prouzrokovale kondenzaciju unutra. Znači, odmah da zaboravimo na perlit.

Dalje, vazduh jeste izolator ali samo ako je suv, u vakuumu, kao kod pvc prozora (zadihtovan izmedju dva stakla). Tada ima pravu funkciju. U svakom drugom slučaju, cirkulacija vlažnog vazduha između cigala i blokova znači i vlaženje unutrašnjih zidova.

Po svemu sudeći, kondenzacija se javlja usled više faktora a prvi na koji odmah sunjamo je da su zidovi hladni. Fasadna cigla nije nikakav izolator i ona jeste dobra za fasadu ali izmedju nje i blokova se sada obično umeće ili kamena vuna (skuplje rešenje) ili stiropor (5-8 cm).

Kako onda sprečiti, zalečiti ili izlečiti tu muku ?

Ima rešenja, ali najpre nas zanima koji tip blokova je korišćen ? Kako su malterisane sobe ? Krečni ili cementni malter ? Gde se pojavljuje kondenzacija ... na plafonu, u ćoškovima ili i po zidovima ?

Bilo bi dobro da nam ovde postavite par slika tih prostorija gde se pojavljuje kondenzacija.

Ubrzo ćemo ovaj tekst da nastavimo ... uz male konsultacije ... vraćamo se brzo ...
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert

Prvo, da Vam se zahvalim na ovako brzom odgovru.

Korišćeni su obični crveni blokovi, vidim sad da se zovu Giter... Malter je cementni. 

Kondenzacija se pojavljuje u kuhinji, trepezariji i dnevnoj sobi, koje su spojene, a u kojima povremeno ima vlage, valjda zbog kuvanja, koje izbegavamo (koristimo kuhinju u suterenu), ali i u kupatilu. 

U drugim prostorijama nema kondenzacije, osim ako se ponekad suši veš na radijatorima. 

U kući je ugrađeno parno grejanje, radijatori su u svakoj prostoriji, a u onoj gde ima najviše vlage smo najviše i stavili radijatora, ali uzalud. Kondenzacija je uglavnom u ćoškovima i širi se s'vremenom i na zidove i na plafon, pa se povuče i tako u krug. 

Slike Vam trenutno ne mogu poslati, jer nisam kod kuće, ali ću moći večeras.

Eto, da odgovorim dok se konsultujete *;) winking

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Zdravo. Jel imamo slike ?
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert

Ovo su samo dva ćoška iz dnevne sobe i kuhinje.

thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert

Slažem se u vezi kondenzacije, ali je itekako bitno obratiti pažnju na kvalitet stolarije, jer se danas na tržištu može naći jako loša i nekvalitetna pvc stolarija.

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

228 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike
4 odgovora
thumb_up_off_alt 2 like thumb_down_off_alt 0 dislike
3 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
3 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
...