Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Postavite pitanja, dajte odgovore i besplatno razmenjujte iskustva.
0 glasa/ova
2,464 pregleda 0 0

Već neko vreme koristimo Windows 10 pro operativni sistem poslednje generacije, i to 64 bit verziju na računaru čija je konfiguracija i više nego zadovoljavajuća. Windows10 smo instalirali nakon instalacije legalno kupljene verzije Win 8, ondnosno, 8.1 pro. Dakle, radi se o besplatnom upgrade-u koji bi trebalo da se sam pojavljuje kao opcija na sajtu Majkrosofta:

https://www.microsoft.com/en-us/windows/windows-10-upgrade

windows 10

Do kraja jula 2016 je Windows 10 pro bio besplatan kao opcija za nadogradnju sistema Windows 7, 8, 8.1. Međutim, već se u prvim danima avgusta windows 10 plaća i košta Windows 10 home (oko 100 dolara, dok Windows 10 pro košta oko 200 dolara).

Ponuda za besplatnu nadogradnju na Windows 10 je završena.

https://www.microsoftstore.com/store/msusa/en_US/pdp/Windows-10-Pro/productID.319935900

Kako je vaše iskustvo sa novim Windows 10 sistemom ? Da li je zaista bolji od svih prethodnih sistema (Windows 98, XP, Longhorn, Vista, Win 7, WIn 8) ?

Prvo, vidi se da se dosta radilo na približavanju svih bitnih funkcija sistema prosečnom korisniku računara. Svi oni nedostaci koje smo imali prilike da i sami primetimo na OS kao što su Longhorn, Vista, Windows 7 i Windows 8, čini se da su sada minimalizovani. Međutim, ima ih itekako još uvek puno.

Ovde ćemo samo obratiti pažnju na opterećenje sistemskog hard diska na kome se nalazi OS. Najpre se ulogujmo na Task menadžer i to kombinacijom (istovremenim pritiskom ) 3 tastera

CTRL + ALT + DELL > Task Manager > Performance > U ovom delu možemo videti koliko su opterećene pojedine komponente računara (CPU, RAM i HDD ili SSD, kao i mrežna kartica).

Najčešći slučaj je da je sistemski Disk 0 (C:) opterećen 100 %, čak i trenucima kada baš ništa na kompjuteru nije pokrenuto od programa. Zašto se ovo dešava ?

Najpre da se podsetimo da ako koristimo umesto HDD (hard disk), disk novije generacije SSD (solid state disk), nije potrebna defragmentacija SSD-a. Zapravo, defragmetacija je zabranjena ! Ipak Windows i dalje po default-u defragmentuje i ssd. Ovo dovodi do konstantnog opterećenja i zazuzeća sistemskog diska. Ako vam se dešava da je SSD disk opterećen sa 90-100% u stanju mirovanja računara , potrebno je da ovu opciju isključimo na sledeći način:

HKey_Lokal_Machine > SYSTEM > CurrentControlSet > Control-Session Manager > Memory Management] > PrefetchParameters > EnablePrefetcher, (ako imate windows 10) umesto  broja koji je tu, stavite  na     0   i  sačuvajte promene. Zatim obavezno restart računara.

Sledeće što trebamo uraditi je:

Open Task Scheduler -> Microsoft -> Windows -> Defrag   obavezno na  (disable). Zatim ponovo restartujemo računar.

 I poslednji korak je: Pronađemo Services > superfetch ,  zatim idemo na Startup type: disable. I opet restart.

Ovo su samo neka podešavanja Windows-a 10 pro kako bi se rasteretio SSD disk i sprečilo konstantno gašenje kompjutera. Više o ostalim podešavanjima računara pod Windows 10 sistemom pročitajte na sajtu  Servis i popravka računara Beograd

Takođe, korisne informacije se mogu pronaći i na Microsoft stranici na srpskom jeziku Nadogradnja na Windows 10

Postoje i dezinformacije  u vezi sa Windows 10 OS kako je pisalo na nekim sajtovima koji se bave računarima. Windows 10 je potpuno besplatan ako imate trenutno na računaru ili laptopu ili tabletu registrovani (licencirani) windows. Popularizacija Vondouza, tog najčešće korišćenog operativnog sistema ne jenjava i premašiće bilo koju drugu / prethodnu verziju pomenutog softvera/sistema.

Sve u svemu, naše iskustvo sa novim prozorom je odlično. Jednostavnost, brzina i veliki broj opcija krase novi Vindovs, čineći ga i dalje nenadmašnim pa je zato i broj korisnika koji ga koriste imponzantan.

u Operativni sistemi (OS) od (13,050 poena) | 2,464 pregleda
Postavite na Fejsbuk, Twitter, Google:    
0

Ne znam kakva su vaša iskustva sa Windows 10 ali meni se računar stalno gasi od kada sam nadogradio besplatno sa Win 7 na Win 10 pro.

Malo malo pa se ugasi kompjuter. Takođe imam problem što mi često prekida internet veza (kablovska sbb). Isto se dešava i na wi-fi.

Sledeći problem je što windows 10 ne vidi ssd hard disk hdd intel. Opcija za update windowsa je teško gde naći je na kraju pretrage. E, sad pročitao sam uputstvo kako da se optimizuje windows 10 da bi radio brže ovde i malo je bolja situacija. 

0
Kod mene windows 10 posle upgrade sa windows 7-ice baguje samo tako. Preporuka je da se uradi full instalacija windows 10 pro jer se tako izbegavaju problemi. Nisam baš siguran da je desetka bolja od sedmice. Meni je sve posle win7 bezveze ali moramo da pratimo novine.
+1
Da li je moguće da ubacite recenzije za windows 10  pro ? Na primer, razna korisnička iskustva sa windowsom posle upgrade ili full instalacije 10-ke ? hvala
0
Windows recenzije su već na ovoj stranici. Vaša zapažanja, iskustva i komentari u vezi win 10 pro možete pisati ovde. Ako se ukaže potreba, otvorićemo novu temu ili Vi sami započnite temu u vezi Windowsa.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

Sva iskustva na jednom mestu

Šta znači iskustvo ? Najpre, dobro došli na forum" Iskustva". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo blog povezuje iskustva " teorija + praksa". Najbolje iskustvo je ono od strane korisnika koji iskreno želi da ga podeli sa nama! Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

+1 glas
4 odgovora
postavljeno Sep 2, 2015 u Servis računara od Djoric Beograd,Ritopek | 809 pregleda
0 glasa/ova
0 odgovora
postavljeno Okt 15, 2017 u Operativni sistemi (OS) od JANOS KASPER | 121 pregleda
+1 glas
2 odgovora
0 glasa/ova
1 odgovor
postavljeno Sep 25, 2020 od Lazar (120 poena) | 54 pregleda
298 pitanja
770 odgovora
854 komentara
214 korisnika