menu search
brightness_auto
more_vert

GRNE

Šta je grne ? Grne neće otići u zaborav, sve dok postoji proizvodnja grnčarije. Posuda za spremanje hrane napravljena od pečene gline je u stvari “grne”.

Još od davnina se grnčarija negovala kao zanat koji mnogo doprinosi zdravoj ishrani ljudi. Međutim, kvalitetno grne se razlikuje od grneta lošeg kvaliteta po tome što je postojano i prilagođeno za spremanje hrane. Ono što smo saznali kao turisti i ljudi koji vole hranu iz grneta jeste iskustvo koje je kroz priču samo do nas došlo. Zapravo, zimovanje u Borovecu, na planini Rila, na prelepom mestu u Bugarskoj donelo je, pored uživanja u skijanju, prijatnom hotelskom ambijentu i zimskoj idili još jedno novo iskustvo sa grnetom - Gde kupiti grne i kako izgleda najbolje grne ?

Naša prijateljica V.N, žitelj Samokova, varošice nadomak Boroveca uspela je da nam objasni zašto je grne koje nam je ona poklonila odličnog kvaliteta. Pre svega, tradicija se neguje, sa kolena na koleno prenosi i ostavlja neizbrisiv trag u vremenu. Ljubav prema grnčariji nije biznis i nikako ne sme pasti pod ruke manipulacije. Zato je veoma važno prepoznati i odvojiti dobro od lošeg.

U Samokovu pa i celoj okolini se hrana priprema na starinski način. Bilo gde da odete, u bilo kojoj kući, primetićete da je na šporetu grne. Čak se i u hotelima sa 4 i 5 zvezdica (Hotel Rila, Festa Vinter Palace, Samokov ... itd), hrana priprema na ovaj način - bez premca.

Saznali smo da se grnad lošijeg kvaliteta pravi brzo i šareno za turiste koji padaju na jarke boje i ukrase na zemljanim posudama. Takvo posuđe nije za vas ako želite da nekoliko godina spremate hranu u njemu.

Naši stari su itakako vodili računa o tome gde i na koji način spremaju hranu. Pošto zdravlje ulazi na usta, onda se hrana mora pripremiti na prirodan i zdrav način.

Moje iskustvo će vam u ovom tekstu dati osnovne savete u vezi grneta.

  1. Koje grne kupiti ?
  2. Kako da vaše grne pripremite za prvu upotrebu ?
  3. Kako se grne, održava i čuva ?
  4. Kako se pravilno priprema jelo u grnetu ?
  5. Recept za pasulj u grnetu.

KVALITETNO GRNE TRAJE DUGO

grneRanije je bilo mnogo lakše doći do pravog i kvalitetnog grneta. Zemlja (glina) i dodaci za izradu su se birali kako treba. Proces proizvodnje je bio sporiji što znači i kvalitetniji. Obzirom da je danas grnčarija postala nalik bižuteriji, o izboru grneta moramo voditi računa. Dakle, kao turista ili kao potpuni laik za zemljano posuđe morate imati u vidu sledeće: Grne za kuvanje jela ne treba da bude šareno,  oslikano, perfektno izrađeno kao da je od porcelana. Boja grneta ne treba da je svetla i roznjikava. Najsigurnije je da kupite grne tamnije boje koje je gleđosano (više na stranici Keramika, grne, grnčarija).

PRIPREMA GRNETA ZA UPOTREBU

Prva upotreba grneta je jako važna. Grne se nakon kupovine ne može koristiti odmah, već je potrebna adekvatna priprema. Najbolji način da se pripremi je vatreno krštenje i to na sledeći način: Operite kompletno grne hladnom vodom, a zatim nalijte vodu u grne da odstoji preko noći. Sutradan prospite tu vodu i osušite grne. Ako primetite da je u toku noći dno grneta vlažno, ništa strašno – zemlja upija vodu.

grne-pripremaSada, kada je grne suvo, uzmite dve kašike svinjske masti i krpicom ravnomerno iznutra utrljajte na dno i zid grneta tu mast. Uključite rernu na najjače (275 C) i kada se zagreje ubacite grne bez poklopca u rernu. Potrebno je oko 30 minuta da se peče. Ne obraćajte pažnju što će mast početi da zagoreva na kraju kao kad pečenje gori. Izluftirajte prostoriju i ostavite da se peče slobodno. Zatim izvadite grne, odložite na drvenu dasku da se prohladi i zatim isperite mlakom vodom. Ovime je priprema grneta za kuvanje na plotni i u rerni završena. Više ne morate da pečete grne sa mašću već ćete spremati jela odmah.

KAKO SE ČISTI GRNE ?

Grne se ne sme prati deterdžentima već ćete to raditi isključivo vodom ! Obzirom da je zemlja porozna, imajte u vidu da nikakve hemikalije za pranje ne dolaze u obzir već samo voda. U izuzetnom slučaju, ako se grne jako zaprljalo iznutra i ima neugodan miris, možete ga oprati vodom (u 1 litar vode iscedimo jedan limun i time operemo grne). Kada se opere, grne se lepo osuši i odloži na svoje mesto do sledeće upotrebe.

NAJBOLJI UKUS JELA IZ GRNETA

Pravilna priprema jela u grnetu podrazumeva pre svega normalan pristup. Imajući u vidu da je grnčarija od pečene zemlje i veoma je krhka, istu treba paziti i pravilno koristiti. Najveći neprijatelj je toplota i to prejaka i momentalna. Dakle, grne se ne sme izlagati nagloj promeni temperature. Kada se stavi na plotnu (ringlu), to ne treba da bude na mestu gde najjače greje (šporet na drva), odnosno ne treba biti ringla podešena na maksimum. Potrebno je postepeno povećavati temperaturu 1,2,3,4 ... itd. Kada je jelo skuvano, grne se sa plotne sklanja isljučivo na drvenu podlogu (dasku). Takođe, veoma je važno da se nedozvoli da jelo kipi iz grneta jer može dovesti do prskanja zidova.

I na kraju, biće dovoljan jedan recept i to ne bilo kakav već pravi recept za pasulj u grnetu. Najbolji ukus jela dolazi upravo iz zemljanih posuda za spremanje.

Pasulj se sprema veoma jednostavno ali je potrebno vremena i veštine da bi na kraju sve ispalo kako treba. Posebno ako se pasulj sprema u grnetu.

Ovaj recept nije tradicionalni niti preuzet sa raznoraznih portala već je na osnovu ličnog iskustva.

PASULJ U GRNETU - NAJBOLJI RECEPT

Pasulj iz grneta ima najbolji ukus na svetu. Gravče na tavče. Posebno ako se priprema na tradicionalan način. Priprema pasulja za porodicu koja će ga rado jesti par dana nije uopšte komplikovana.

Kupite tetovac ili šareni pasulj 300 grama i uveče potopite u vodu da se kisne. Voda treba da pređe preko pasulja duplo jer će pasulj da nabubri. Ujutro pasulj ocedite od vode u kojoj je prenoćio. Zatim nalijte ponovo vodu i uključite šporet da se pasulj prokuva. Biće potrebno oko 30-45 min. Ovu vodu isto prospite i sada nalijte vodu u kojoj će se pasulj kuvati sve vreme dok ne bude gotov.

grne-u-rerni-pasuljPoželjno je da, ako vam je prvi put da radite sa grnetom, najpre pasulj kuvate u drugoj šerpi ili loncu, na jačoj vatri sve do trenutka kada će omekšati, a to je negde na oko 1,5 h (90 minuta) od početka kuvanja. Nakon toga ćete poluskuvan pasulj prebaciti u grne. Kažemo, nije neophodno ali, ako se plašite, za prvi put je i ovo sasvim u redu. Takođe, možete bez problema pasulj kuvati i u grnetu u rerni, na temperaturi od 200 C. Potrebno je od 3-4 sata vremena da se pasulj skuva kako treba.

Pripremite dinstanu mešavinu (proprižiti luk na ulju), crnog i belog seckanog luka, pri čemu vodite računa da vam prilikom prženja u tiganju luk ne zagori. Potrebno je u tiganj staviti 3 kašike masti i seckani luk. Kada je luk gotov (staklast) ubacite dve kašike brašna i jednu kašičicu aleve paprike i zapršku kratko propržiti da ne zagori.

Međutim, nikakav problem neće biti da luk dinstate i u grnetu i to: stavite 2 kašike masti i postepeno povećavajte temperaturu) kako bi se mast zagrejala (na oko250 C). Onda stavite sitno seckanu slaninu da se prži i nakon 10 minuta ubacite preko prethodno dinstani luk (zapršku) i preko toga rendanu šargarepu i promešati. Odmah zatim ubacite (preručite) pasulj iz lonca u grnče, preko njega suve kosti, kolenice, kobasicu, bilo šta imate od mesa (ne preterujte sa mesom),  i onda ubacite sve začine ( 3 kašičice vegeta – dodatak jelima, 1 kašičica mlevenog bibera, par zrna bibera, par zrna kima, 1 lovorov list, peršun jedna iseckana grančica od veze, i so 1 supena kašika). Sve nalijte vodom, tako da voda bude duplo preko pasulja (ko voli čorbast pasulj), poklopite i kuvajte na tihoj vatri 3-5 sati. U zavisnosti od toga da li je pasulj star ili mlad ovaj vremenski interval može malo varirati ali ne značajno.

pasulj-fasulj-borovec

Kada je pasulj gotov, grne stavite na drvenu dasku, a oko grneta poređajte tanjire i kašike. Pripremite neku zelenu salatu, rotkvice, kiseli kupus ili može klot pasulj bez ičega i prijatno vam bilo !

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

3 odgovora

more_vert
Zdravo. Moje se prvo grne raspalo na parčiće kada sam ga stavila na šporet. Želela sam da skuvam kupus, i suprug mi je rekao da nije dobro grne jer je lakirano i ispalo je tako. Iznervirala sam se toliko da nikada više nisam želela da kupim bilo šta od zemlje.

Samo da napomenem da sam grne kupila u Šumadiji od nekog prodavca iz sela Zlakusa gde su kao najbolji u grnčariji. Elem, neznanje + želja stvaraju problem a ja sam hitro htela da probam da u grnetu kuvam.

Da li postoji mogućnost da se iz Boroveca naruči grne da stigne u Srbiju kurirskom službom ? Koja je cena i da li mogu videti slike ? Hvala . Marina
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert

Marina, to što vam se grne raspalo, puklo, prslo ... itd, nije problem u proizvođaču (u većini slučajeva). Naprotiv, u Zlakusi se pravi grnčarija vrhunski. Pošto kažete da je provereno dobro grne - od proverenog majstora, to samo znači da ste nešto pogrešno uradili. Grne Zlakusa je u Srbiji već postalo brend i ima odlične ocene kvaliteta.

Zemljana posuda za jelo - grne traži pažljivo rukovanje od momenta kupovine do spremanja hrane u njema a kasnije i pranje, skladištenje (odmor) posude. Grne ne podnosi nagle promene temperature, prebacivanje sa tople na hladnu ringlu, odlaganje na metalne, staklene ili keramičke površine. Grne se mora čuvati. U Zlakusi postoji recimo Etno dućan, čak imaju i sajt Grnčarija Zlakusa, pa možete videti kakav kvalitet se nudi. Mi smo probali i nismo se pokajali. Recimo, kupili smo grne na Kalenić pijaca u Beogradu 2013 godine i evo još uvek traje - to je grne iz Zlakuse. Imamo i grne iz Bugarske ali ne iz Boroveca već iz Banskog, isto traje. Naravno, nije ono šareno za turiste i skijaše već pravo grne.

Ako ispoštujete postupak koji je napisan gore, videćete kako je lako koristiti grnčariju za spremanje jela, bez muke i neke velike nauke. Dakle samo krotko !

thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
I ja sam kupio original grne iz zlakuse i trajalo mo je do prve upotrebe. Posle sam naučio kako treba grne da se pripremi za kuvanje na šporetu - ringli. Stvar je da se praktično zemlja ispeče dobrooo na 300 C u rerni i uvek da se postepeno greje i hladi. Najbolje je da se sve sprema u rerni jer je tu ravnomernije zagrevanje grneta a i jelo ispadne fenomenalno.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert

Moje grne traje već 15 godine bez problema. Kupio sam ga na sajmu u Leskovcu ne sećam se odakle su prodavci bili ali nije bilo potrebno da se priprema ništa. Rekli su mi samo da ga potopim u vodu da prenoći i onda se može kuvati. Ovo grne je najbolje na svetu jer sam u njemu kuvao i ispod crepulje, u rerni, na električnom šporetu, kao i na šporet na drva ... neuništivo !

thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert
Recept za pasulj sa slaninom, suvim rebrima, butkicom, pauflekom, kobasicom ... isti je. Da bi pasulj ispao kako treba vazno je dobro kuvanje, najpre malo jače dok ne omekša pasulj a onda smanjiti vatru i ostaviti da se krčka. Mera za šerpu od 4 litra je 400 grama pasulja, oko 300-400 grama mesa po želji, kašika soli, na vrh kašičice šećer, kašika brašna, 3-4 glavice crni luk, 2-3 čena beli luk, lovorov list, biber pola Kafena kašičica, par zrna kima, i po želji može (po 1 kesica čaja od nane i kamilice).  Savet za početnike i one koji prvi spremaju pasulj je da se sve do zaprške pasulj ne meša da ne bi zagoreo. Kada se ubaci zaprška (ulje, brašno i aleva paprika) onda se intenzivno meša do kraja. Ko voli da mu pasulj bude gust onda treba duže mešati. Oko 3 - 4 sata treba da se pasulj dobro ukuva i bude ukusan i ne nadima-stvara gasove. Prijatno!
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
more_vert
Pravi recept za pasulj u grnetu! Masnoća, dosta crnog luka i da se lepo raskuva, maltene da se zrna raspadaju. Kafanski pasulj ili onaj iz bistro- i ekspres restorana je najukusniji jer se više puta podgreva pa su svi sastojci sjedinjeni kao med. i da, grne je odličan izbor za zimski period.
thumb_up_off_alt 0 thumb_down_off_alt 0
more_vert

Jagnjeća rebarca i pikljevi u grnetu su prste da poližeš najbolji recept i najbolje jelo dana ... takav ručak se dugo pamti i traži se vrlo često.

Grne je posuda u kojoj se može spremiti baš svašta ali uglavnom se podrazumeva da to bude neki specijalitet dana i da i kuhinje grne donese na sto nešto posebno.

Kako postati dobar kuvar a da to bude uz upotrebu zemljanog lonca ili tave - tepsije za pripremu hrane ? Relativno prosto - samo je potrebno da imate pravo grne, prave zemljane činije ili posude za pripremu hrane. Održavanje nije teško a ukus hrane je fenomenalan.

Ja uglavnom sve pripremam u zemljanim grncima i nema vikenda da naši gosti nisu otkrili neko novo jelo pripremljeno na poseban način uz poseban začin a da to zapravo nije doneto na sto u zemljanoj posudi.

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

230 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 3 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
2 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
...