+1 ocena
2.7k pregleda
u Sport i rekreacija od
ponovo tagovano od

Poštovani, planiram da idem na zimovanje - skijanje ove godine. Do sada sam uglavnom iznajmljivao Ski pas gde u kompletu ima sve: skije, pancerice i vožnja gondolom.

Sada konačno hoću da kupim svu opremu za skijanje i samo plaćam vožnju gondolom. Razlog tome je što prvo, pancerice mi uvek naprave žuljeve, smrde, mokre su unutra, nisu uopšte udobne ... itd. Skije sam rentirao razne i uglavnom su potrebna visina i težina za proračun veličine skije. Međutim, postoji profi program gde se kompjuterski unosi sve (video sam u jednom šopu), i onda su mi dali nešto veće HEAD skije od onih koje sam do sad vozio (ATOMIC) ... malo sam se teže naviko ali posle sam shvatio da vozim profi, da lakše upravljam, bezbednije je sve ...

Zanima me da li je pametno da skijašku opremu kupim ovde kod nas u Beogradu - gledao sam da u PlanetBike imaju skije, gojzerice to jest pancerice, rukavice, kacige, pantalone, jakne i svašta nešto ali mi se čini da je malo skuplje nego u BG. Ili da se oprema kupi recimo u Bugarskoj kad odem u Bansko ili Borovec ?

Prošle godine sam u jednom shopu u Borovecu, u sklopu hotela Rila gledao da se povoljno može kupiti oprema za skijanje: na primer  skijaška jakna za 150 e, pantalone esprit oko 50 evra ... rukavice oko 30 evra ... skije, naočare ... itd. Takođe, znam da ako na carini pokažete račun od garderobe, vraća se PDV od oko 13 %. To znači da ako ste kupili robu u vrednosti od 500 evra, vratiće vam 65 evra.

Pitanje je kvaliteta naravno ali eto i mala ušteda može da se napravi. Zato pitam, kakva su vaša iskustva ?

Da li se isplati ulagati u kupovinu skijaške opreme ili je povoljnije iznajmljivanje ?

Hvala na savetima

od
+1
Ja bih samo da vam dam savet da dobro otvorite oči ako kupujete kod Bugara jer ima dosta falš robe. Vrlo često ljudi plate skuplje nemarkiranu robu dok oni koji vole markirano prođu jeftinije. Ima kod njih isto kao i kod nas mućki. A što se tiče PDV-a, da, biće vam vraćen a procedura je malo komplikovana. Po izlasku iz Bugarske, roba za koju imate račun mora biti spakovana (da je neupotrebljavana), jer će carinik verovatno tražiti na uvid robu. Ne može biti na vama - dakle spakovana u kese ili kutije. Ako sve prođe kako treba, onda vam on izdaje na osnovu računa papir i pečatira sve i onda sa tim papirom pri ponovnom odlasku u BG možete u bilo kojoj banci podići novac. Svakako da se isplati.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

2 odgovora

0 ocene
od (16.7k poena)
Poštovani Vlatko, sve zavisi od toga da li ste pri parama. Malo smo pogledali cene skijaške opreme kod nas i u Bg i možemo vam reći da ako ste videli te cene tamo da su povoljnije negu u BG-u. Pitanje kvaliteta je nešto drugo. Recimo, nama se sviđaju skije Elan, a  vi volite Head ... itd.

S druge strane, pouzdano znamo da se direktno sa prodavcem-vlasnikom prodavnice opreme za skijaše može pregovarati oko cene. Bugari nam uvek daju lep popust od 20-30% pa čak i 50% ! Plus kada uzmemo u obzir povraćaj PDV-a :). Sve zavisi u kom periodu ste došli u shop. Recimo, cene su najveće u špicu (decembar,januar i februar) a padaju u martu ... Postoji i u Sofiji jedno lepo mesto u centru gde na leto iznose polovnu skijašku opremu na prodaju. Kupovina i prodaja se odvija prosto a roba je manje više odlična.

Kod nas su cene pancerica od 150-250 evra, skije oko 400 evra, jakna i pantalone oko 400 evra ... i plus dodaci ...Ako imate dovoljno novca, sa 1000 evra kod nas možete pazariti kompletnu opremu za skijanje, dok bi u Bugarskoj prošli jeftinije-van sezone, tako da razmislite o tome.
+1 ocena
od
Na kupujem prodajem smo kupili opremu za skijanje skije komplet odeću i obuću i plus za snovbord za nešto manje od 600 evra. Polovno a novo :)
od
+1

Jeftina skijaška oprema se kupuje samo ako ne planirate da se bavite skijanjem svake sezone. Dakle za povremeno skijanje je ok.

Osnovna skijaška oprema treba da je dovoljno kvalitetna kako bi skijaš amater ili profesionalac mogao da se bezbedno i bez problema spusti niz ski stazu. Takođe, oprema za skijanje treba da obezbedi i dovoljno dug period koji skijaš provodi na planini, pod teškim zimskim uslovima.

Šta spada u osnovnu opremu za skijanje ?

  1. Skije
  2. Štapovi
  3. Pancerice
  4. Skijaška jakna
  5. Skijaške pantalone
  6. Rukavice za ski
  7. Naočare
  8. Skijaška kapa

Kada sve ovo imamo, kažemo da smo kompletno opremljeni za odlazak na početak staze. Za početnike je to zelena/plava staza, a za uvežbane skijaše su crvena i crna staza.

Napisaću kroz odgovor ako vas interesuje kako sam ja naučio skijati od početka do danas i koji su postupci za učenje skijanja, ako vas zanima :).

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

228 korisnika

Slična iskustva

+2 ocene
1 odgovor 4.7k pregleda
+1 ocena
2 odgovora 722 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 479 pregleda
postavljeno Dec 15, 2021 u Ishrana od Olja
+1 ocena
7 odgovora 3.3k pregleda
0 ocene
1 odgovor 478 pregleda
postavljeno Feb 12, 2021 u Automobili od auto delovi leminex
...