+2 ocene
37.2k pregleda
u Automobili od (16.7k poena)

Ukoliko vam se u toku vožnje na Fordu pojavi upozorenje "Engine Malfunction", znajte da je u pitanju neka greška u vezi motora i poruka nam jasno govori da postoji problem. Šta da uradite ? Kako rešiti ovaj problem ?

DODAJTE BESPLATNO OGLAS U PRODAJA AUTOMOBILA

Iz ličnog iskustva, iz priče sa vlasnicima Ford Focus automobila, ali i na osnovu čitanja sa Ford  foruma, možemo konstatovati sledeće:

  1. Ford Focus TDCi  zahteva kvalitetno gorivo - kvalitetan evro dizel kao i svi drugi novi automobili.
  2. Ford ima precizan sistem utvrđivanja greške.
  3. Ford se lako i brzo servisira u ovlašćenom servisu.

Zašto kvalitetno gorivo ? Pa, najpre u većini slučajeva se poruka o grešci "Engine malfunction" javlja kada točimo Evro dizel lošeg kvaliteta (najčešće na NIS - ovim pumpama. Nema nikakve tajne niti reklame. Kada sipamo Evrodizel na OMV ili Lukoil pumpi, Ford radi perfektno i nema nikave greške. Čim u rezervoar natočimo evrodizel na NIS (Jugopetrol) pumpi, Ford pri brzini većoj od 120 km/h pokazuje grešku "Engine malfunction". Secka, guši se i nema miran rad motora.

ford focus 1,8 tdci

Jednom prilikom smo želeli da testiramo Ford Focus 1.8 TDCi kome je servis odrađen u ovlašćenom servisu. Vozili smo postepeno, i čim smo dostigli  brzinu od 190 km/h, pojavila se naznačena poruka. Odmah po prikazivanju greške kontaktirali smo telefonom ovlašćeni Ford servis. Prema opisu poruke, rekli su nam da je neozbiljno da nam putem telefona kažu o čemu se radi ali je evidentno reč o problemu sa gorivom, zapušenim filterom za gorivo ili sa katalizatorom. Rekli su nam da samo smanjimo brzinu i vozimo do 120 km/h. Ukoliko Ford ne pokazuje probleme kao što su seckanje, gušenje, pregrevanje i slično, možemo da zanemarmo ovu poruku. Inače, Ford se lako servisira u ovlašćenom servisu. Dešava se da se zbog lošeg dizela začepi filter, a onda pri određenoj brzini i sam po sebi odčepi. Ako se poruka pojavi i pri toj brzini, da pozovemo šlep službu i Ford odvezemo u ovlašćeni servis. Obzirom da smo poslušali savet, skinuli brzinu i vozili oko 120 km/h, Ford više nije pokazivao "Engine malfunction". Naravno, ako vozilo nije redovno servisirano, ponekad se dešava da se pojavi i problem sa katalizatorom. Preporučuje se povremen izlazak na autoput i "produvavanje" katalizatora pri većoj brzini.

Natočili smo zatim 30 litara evro-dizela na OMV pumpi i vozili oko 170 km/h. Ford nije više pokazivao grešku. Dakle, reč je ipak samo o nekvalitetnom dizelu, a savremeni dizel motori sa katalizatorom zahtevaju zaista određeni nivo kvaliteta. Domaći evro dizel je loš izbor i samo smanjuje servisni interval. Naravno, da napomenemo da je kao i kod drugih dizelaša i Ford Focus osetljiv po pitanju pumpe za gorivo kao i dovoda (usisno crevo), ventili itd. Redovan mali servis je obavezan  i on se radi na svakih 20.000 pređenih kilometara. U detaljnom pregledu "Vozili smo Ford Focus 1.8 TDCi" možete videti ostale pojedinosti u vezi Ford Focus-a.

Nadamo se da  vam je ovaj članak pomogao.

Ukoliko imate sličnog iskustva, ili vam se pojavila neka druga poruka u vezi motora, lepo bi bilo da to sa nama ovde podelite. Pokušaćemo da pronađemo najbolji odgovor i rešenje za problem. Iskustva vlasnika Fordovih vozila su oduvek bila dobra, pa se nadamo da je za svaki problem bolje pronaći rešenje uz konsultovanje sa vlasnicima istih ili sličnih auta nego sam rešavati problem.

od
+1
Poželjno je menjati kompletno, naravno ako se ima para. Na forumu ford kluba Srbija čuveni majstor Dragomir za 450 evra menja celo kvačilo - novi delovi i rad.
od
+1
Momenat - za 450 evra menja kvačilo pa to je povoljno ? Kolika je cena zamene zamajca na Fordu  (kompletno delovi + ruke)  ? I naravno, ako može neki kontakt Hvala.   :)
od
+1
Prijatelji, imam jedan mali tehnički problem - nije Ford kriv ali ima zaista smešan CD plejer koji čita samo obične CD-ove. Non stop moram da smaram sestrića da mi reže diskove za auto ... mp3 i dvd ne prima !
Moje pitanje je: Da li ima neko rešenje da se na ovom Fordovom CD plejeru ugradi USB dodatak ? To sam video čak i na fići. Nisam vičan rasturanju ovih plejera pa bi mi neka informacija o tome gde i kako mogu da ugradim mp3 ili USB plejer puno značila. Hvala - odličan vam je ovaj forum !
od
+1
CD plejer možete zanemariti i ugraditi MP3 plejer koji ćete priključiti u džek za upaljač - mada, postoji i varijanta da kupite Sony plejer i ugradite umesto tog fabričkog Ford CD plejera. Rade sve komande i na vratima i na volanu - provereno. Ako treba bilo kakva pomoć, pišite.
od
+1
Savet za Ford servis, mali i veliki: Dok ste u garantnom roku, ne oklevajte već redovno vršite servis na pređenih 20.000 km ili na 1 godinu. Ali, akoste vlasnik Forda kome je istekla garancija, mali servis radite kod svog privatnog majstora - u ovlašćenom servisu će vas odrati i promeniti i ono što nije potrebno. Veliki servis isto. Pitajte majstora šta je potrebno da kupite od delova i kupite. Budite prisutni kod zamene - imate potpuno pravo na to ! Mali i veliki servis na ovaj način će vas koštati i do 5 puta jeftinije.
Cena delova nije tajna, i možete je saznati lako. Za ruke, proći ćete jeftinije kod iskusnih majstora koji poznaju Ford i to rade profesionalno.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 1.7k pregleda
0 ocene
1 odgovor 1.1k pregleda
postavljeno Nov 14, 2019 u Automobili od Kurby25
+1 ocena
1 odgovor 1.2k pregleda
postavljeno Jan 31, 2020 u Automobili od Kurby25
+1 ocena
1 odgovor 642 pregleda
+1 ocena
1 odgovor 359 pregleda
postavljeno Apr 23, 2023 u Bolesti od Andriela
...