menu search
brightness_auto
more_vert

Da li mi neko može preporučiti koji osnovni alat trebam kupiti kako bih sam mogao da popravim parket u kući ?

Znači, moj bukov parket (oko 30 kvadrata) je star preko 30 godina. Zadržao je formu, čak i prvobitni lak je sasvim super, ali, samo su se pojavile šupljine između pločica pa mi deluje onako neugledno.

Alat za popravku parketa

Planiram da budem sam svoj majstor za parket i uradim samostalno gletovanje, popunjavanje šupljina i zatim šmirglanje - hoblovanje - šlajfovanje parketa. Imam afiniteta prema drvetu i nadam se da bih uspeo da sredim parket.

Koji sve alat je potreban za ovaj zahvat i najvažnije - da li postoji neki hobi alat, mala šlajferica ... itd ?

Koji je postupak za popravku parketa najbolji ?

Hvala na svakom savetu.

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

more_vert

Poštovani, iako vam se možda čini da je popravka parketa lak posao, moramo da vas za početak obeshrabrimo i kažemo - nije lak. Međutim, ako čovek ima strpljenje i volju da se upusti u tu vrstu posla može da ga obavi kako treba čak i sa priručnim alatom. Od toga u kakvom je stanju parket (star i rasušen, pokrivljen, oštećen ... itd) zavisiće i vaš pristup sanaciji.

Najveći problem kod starog parketa je što moramo skinuti ostatke starog laka. Profesionalna šlajferica (hoblerica), skida besprekorno sve uz upotrebu šmirgle (najpre grublje - granulacija 80, a zatim postepeno finijom šmirglom). Pri tome, vrlo brzo se šmirgla zapuni piljevinom i pregorelim lakom pa se ista menja - baca. Zato vam svakako preporučujemo da angažujete profi majstora parketara ili barem iznajmite profesionalnu hoblericu !

Ono što vi želite da postignete nekom laganom mašinicom je težak i često neisplativ posao, ali vredi pokušati.

Koji alat je potreban za parket ?

U dobro opremljenoj radnji potražite vibracionu brusilicu. Recimo, to može biti neki malo bolji model tipa Bosch. Zanimljiv spisak ovih alata imate na sajtu Wobyhaus alati

Zatim, treba vam više komada zamenskih šmirgli za istu jer će vam baš puno trošiti šmirglu dok ne skinete sav lak. Posle je lakše kada treba da se samo finije prešmirgla parket pre i nakon kitovanja.

Priručni alat je dobrodošao: usisivač za prašinu, špahtlice, nožići, ubodna testera, ugaona brusilia za rubove i ćoškove, četke, nosač valjka i valjak za lak ... itd.

Uprošćeni postupak za popravku parketa

 • 0. Najpre parket očistite od nečistoća i masnoće džogerom uz pomoć rastvora nekog blagog deterdženta.
 • 1. Šmirglanje parketa - skidanje starog laka brušenjem
 • 2. Usisavanje detaljno sve nastale prašine sa parketa.
 • 3. Fugovanje parketa - popunjavanje eventualnih rupica i lufta između pločica parketa (možete kupiti gotovu smesu za fugovanje parketa, recimo Murexin univerzalna masa za fugovanje Parketmarket ih ima). Naravno, majstori za parket ovo rade i tako što pomešaju lepak za tapete sa finom piljevinom od zdravog parčeta parketa. Ipak mi vam preporučujemo da mešate piljevinu sa masom za fugovanje jer je bolje. Ponekad se desi da posle šmirglanja moramo još jednom da prekitujemo parket pa se postupak dakle ponavlja.
 • 4. Šmirglanje kompletnog parketa do željene i potrebne ravnoće.
 • 5. Usisavanje detaljno, a zatim i prebrisavanje parketa malo vlažnom krpom.
 • 6. Lakiranje parketa 1 ruka, zatim se čeka da se lepo osuši. Izbor laka za parket je veoma važno i o tome se bliže raspitajte kod prodavca. Imate opciju da kupite lak -visoki sjaj ili mat, po želji.
 • 6.1 Brušenje šmirglom 180 kako bi se uklonila vlakna nako prvog lakiranja. Usisavanje
 • 7. Lakiranje 2  ruka. Nakon toga sačekati da se detlajno osuši.
 • 7.1 Brušenje šmirglom 180 i zatim opet detaljno usisavanje.
 • 8. Lakiranje 3 ruka - završno lakiranje parketa. Sačekati da se lak dobro stvrdne i osuši. Najbolje je sačekati dan-dva.

Veoma je važno da posle šmirglanja veoma dobro usisate svu prašinu jer ako ostane i najmanja prašina, pojaviće se gromuljice posle lakiranja i sav posao će biti uzaludan.

thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Vaša iskustva su dobrodošla i mogu pomoći u pronalaženju korisnih rešenja i saveta. Mojeiskustvo.com non-stop objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, poslovima ... itd.

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

229 korisnika

Slična iskustva

thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
1 odgovor
thumb_up_off_alt 1 like thumb_down_off_alt 0 dislike
3 odgovora
thumb_up_off_alt 0 like thumb_down_off_alt 0 dislike
0 odgovora
...