0 ocene
2.6k pregleda
u Grejanje od

Kvar u sistemu grejanja dovodi do hladnih radijatora. Ako nema normalne cirkulacije tople/hladne vode u sistemu, tada se mora pronaći uzrok. Ako radijator, bilo gusani, čelični/liveni, panelni ili aluminijumski na površini ostaje hladan, moramo krenuti u rešavanje problema..

Za početak moramo hitno utvrditi zašto topla voda koju cirkulaciona pumpa iz kotlarnice šalje do radijatora ne greje isti taj radijator ?

Razloga može biti nekoliko ali mi ćemo pojednostaviti proceduru kako bi ste samostalno možda mogli rešiti problem sa grejanjem.

Začepljen radijator

Svaki noviji sistem grejanja ima svoj takozvani automatski filter, odnosno, čistač nečistoća. Zato što se recimo u sistemu grejanja gde su u pitanju čelični radijatori ispostavilo da oksid pravi toliko crnog mulja i takva crna smrdljiva voda uopšte nije dobar provodnik toplote. Što je još gore, takva loša voda nagriže na kraju radijatore koji vremenom procure. Procureli radijator se mora zameniti novim!

Opiljci, rđa, mulj, i sva nečistoća se nalazi verovali ili ne i u vodi koju nam isporučuju toplane u sistemu gradskog centralnog grejanja ali doduše u nekoj manjoj meri.

Ukoliko je ugrađen filter na povratnu cev u kotao, povremeno treba proveriti da slučajno taj filter nije začepljen, jer to često zna da bude razlog lošem grejanju..

Vazduh u sistemu grejanja

Višak vazduha se može dogoditi u bilo kom zatvorenom sistemu grejanja u kome se blagovremeno ne vrši odzračivanje radijatora i celog sistema od viška vazduha. Vazduh je uvek prisutan u vodi koju koristimo za grejanje, a isti se oslobađa  prilikom pada pritiska i akumulira se na najvišim tačkama u grejnom sistemu. Ako na završnim delovima ima odzračno lonče, ono bi trebalo da ispusti sav višak vazduha iz grane toplovodnih cevi.

Automatsko odzračno lonče je uglavnom postavljeno na najvišim tačkama sistema, kao i na kolektorima i na posebnim separatorima.

Svaki noviji radijator ima na sebi mali ventil za odzračivanje odnosno ispuštanje vazduha.

Zamolite majstora za grejanje idući put da vam na svakom radijatoru, ako već nema postavi pomenuti ventil. To će vam mnogo pomoći da vaši radijatori rade normalno, da se u grejnoj sezoni kada pumpa radi non-stop redovno na mesec dana proveri pritisak vode u sistemu i odmah zatim ako je pao pritisak dopuni. Nakon dopuna vode/pritiska u sistemu centralnog grejanja sledi i obavezno odzračivanje svih radijatora!

Cirkulaciona pumpa ne radi

Kada je u pitanju gradska toplana tu nema zime jer postoji redovno održavanje sistema. Međutim, centralno grejanje u privatnoj kući ume da zakaže upravo zbog neredovnog održavanja kotla ali i same cirkulacione pumpe koja je "srce" u sistemu i koja non-stop radi u grejnoj sezoni. Cirkulaciona pumpa recimo Grundfos se sama hladi, prost sistem cirkulacije vode čini da se sama rashlađuje i kod nje jedini problem može nastati ako se nakon grejne sezone ne servisira, otvori, očisti od mulja i piljevine rđe ...

nastavak sledi ...

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

0 ocene
1 odgovor 858 pregleda
+1 ocena
0 odgovora 374 pregleda
+1 ocena
2 odgovora 5.8k pregleda
postavljeno Sep 29, 2022 u Grejanje od eonenergy
+2 ocene
19 odgovora 200k pregleda
...